ATAG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

ATAG is een merknaam van twee Nederlandse bedrijven, een fabrikant van verwarmingsapparatuur in Lichtenvoorde en een fabrikant van keukenapparatuur in Duiven. Het bedrijf stamt oorspronkelijk uit het Gelderse Ulft; de merknaam bestaat uit de initialen van de oprichters Anton Tijdink en Anton van Goor. Het bedrijf werd in 1948 opgericht.

ATAG's oorsprong ligt in de Achterhoek, een streek die eeuwenlang de Nederlandse gietijzerindustrie van ‘oer’, een soort ijzererts, voorzag. Na de Tweede Wereldoorlog, tijdens de wederopbouw, ontstond veel behoefte aan functionele, degelijke kookapparatuur. ATAG ging van start in een voormalige ijzergieterij en produceerde gaskomforen en gasfornuizen. Van Goor verliet al snel het bedrijf, maar Tijdink bleef tot 1979 aan als directeur.

Het bedrijf groeide sterk in de jaren tachtig van de 20e eeuw en ontwikkelde nieuwe apparatuur zoals inductiekookplaten en stoomovens. Ook werd concurrent Pelgrim Keukenapparatuur uit het naburige Gaanderen overgenomen. De Batavus-fietsenfabriek behoorde ook een tijdlang ook tot het ATAG-concern. Beursgang lag in het verschiet. Maar begin jaren negentig kwamen er ernstige tegenslagen, door onder meer managementfouten en automatiseringsproblemen. Het concern viel uiteen waarbij ATAG Verwarming en ATAG Benelux na 2000 als zelfstandige ondernemingen verder gingen.

ATAG Verwarming[bewerken]

ATAG Verwarming Nederland B.V. is fabrikant en leverancier van cv-toestellen en zonne-energiesystemen. Ze richt zich op zowel de consumenten- als de zakelijke markt. De verwarmingstoestellen worden in veel Europese landen verkocht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lichtenvoorde; het bedrijf heeft ruim 200 medewerkers.

ATAG Benelux[bewerken]

ATAG Benelux is een producent en leverancier van keukenapparatuur. Het is gevestigd in de Gelderse plaats Duiven. Het bedrijf bestaat sinds het jaar 2000 en verhandelt keukenapparatuur onder de merken ATAG, Pelgrim en ETNA. In 2008 is ATAG Nederland overgenomen door het Sloveense bedrijf Gorenje d.d..[1] Vanaf 2017 is de onderneming tevens distributeur van witgoed van het Zweedse merk ASKO voor de Benelux.[2]

Externe links[bewerken]