ATAG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atag gasfornuis

ATAG is een merknaam van twee Nederlandse bedrijven, een fabrikant van verwarmingsapparatuur in Lichtenvoorde en een fabrikant van keukenapparatuur in Duiven. Het bedrijf stamt oorspronkelijk uit het Gelderse Ulft; de merknaam bestaat uit de initialen van de oprichters Anton Tijdink en Anton van Goor. Het bedrijf werd in 1948 opgericht.

ATAG's oorsprong ligt in de Achterhoek, een streek die eeuwenlang de Nederlandse gietijzerindustrie van ‘oer’, een soort ijzererts, voorzag. Na de Tweede Wereldoorlog, tijdens de wederopbouw, ontstond veel behoefte aan functionele, degelijke kookapparatuur. ATAG ging van start in een voormalige ijzergieterij en produceerde gaskomforen en gasfornuizen. Van Goor verliet al snel het bedrijf, maar Tijdink bleef tot 1979 aan als directeur.

Het bedrijf groeide sterk in de jaren tachtig van de 20e eeuw en ontwikkelde nieuwe apparatuur zoals inductiekookplaten en stoomovens. Ook werd Pelgrim Keukenapparatuur uit het naburige Gaanderen overgenomen. De Batavus-fietsenfabriek behoorde ook een tijdlang tot het ATAG-concern. Beursgang lag in het verschiet, maar begin jaren negentig kwamen er ernstige tegenslagen, onder meer door managementfouten en automatiseringsproblemen. Het concern viel uiteen waarbij ATAG Verwarming en ATAG Benelux na 2000 als zelfstandige ondernemingen verder gingen.

ATAG Verwarming[bewerken | brontekst bewerken]

ATAG Verwarming Nederland B.V. is fabrikant en leverancier van cv-toestellen en zonne-energiesystemen. Ze richt zich op zowel de consumenten- als de zakelijke markt. De verwarmingstoestellen worden in veel Europese landen verkocht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lichtenvoorde; het bedrijf heeft ruim 200 medewerkers.

ATAG Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

ATAG Benelux is actief in de Benelux met drie keukenapparatuurmerken en twee witgoedmerken: ASKO, ATAG, Pelgrim, Hisense en ETNA. Het bedrijf maakte sinds 2008 deel uit van de Gorenje Group uit Slovenië, telt meer dan 500 medewerkers en heeft een hoofdkantoor gevestigd in Duiven, aan de A12. Door de overname van Gorenje door Hisense in 2018 behoort ATAG Benelux sinds die tijd tot de Hisense Group uit China. Sinds 2019 verzorgt ATAG Benelux de distributie van Hisense televisies en koel-vriescombinaties.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]