Aan de Zuwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aan de Zuwe
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Aan de Zuwe (Utrecht (provincie))
Aan de Zuwe
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente De Ronde Venen
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 54′ OL
Overig
Postcode 3648
Netnummer 0297
Woonplaats (BAG) Wilnis
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Aan de Zuwe is een buurtschap in de gemeente De Ronde Venen in de Nederlandse provincie Utrecht.

De buurtschap ligt ten zuiden van Wilnis en ten noordwesten van Spengen. Aan de Zuwe ligt in veenweidegebied dat in de middeleeuwen ontgonnen is, wat nog goed te zien is aan het opstrekkende verkavelingspatroon. Het gebied ligt nu in het Nationaal Landschap het Groene hart en deels in de ecologische hoofdstructuur van Nederland.[1] Rondom de buurtschap ligt weidegebied dat aan de westzijde ontwikkeld wordt tot nieuwe natuur.

De bebouwing omvat boerderijen aan de Wilnisse Zuwe en twee korte, doodlopende aftakkingen daarvan, en aan een klein deel van de Kievitsweg. Dit zijn de enige wegen in de buurtschap. De langhuisboerderijen Wilnisse Zuwe 35 (Lucie Hoeve) en 34 zijn gemeentelijke monumenten Ten oosten van Aan de Zuwe ligt de Ingenieur Enschedeweg (N212), de weg van Wilnis naar Woerden. Deze heeft de Kievitsweg als parallelweg en ligt ter plaatse ook parallel aan de Wilnisse Zuwe. Deze doorgaande weg raakt aan de oostkant van de buurtschap, maar is er niet direct mee verbonden.

Midden door Aan de Zuwe en ruwweg haaks op de doorgaande wegen ligt een wetering, de Veldwetering[2][3] die westwaarts deels de grens van de provincies Utrecht en Zuid-Holland volgt en bij Noordse Buurt afwatert op de Kromme Mijdrecht. Ten zuiden van Aan de Zuwe ligt de Geer met de gelijknamige buurtschap Geer.

De postcode van Aan de Zuwe is 3648, de postcode van Wilnis.

Beluister

(info)