Abiotische olie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Abiotische olie zou aardolie zijn die is ontstaan door niet-biologische processen diep in de kern van de aarde. Deze theorie stelt dat olie ontstaat uit anorganische koolstof en door de hoge temperaturen in de kern van de aarde.

Dit contrasteert met de heersende theorie dat olie een fossiele brandstof zou zijn die wordt gemaakt door de ontbinding van prehistorische zeedieren en planten. De hypothese van abiotische olie kan worden getraceerd tot de 19e eeuw, toen de Franse chemicus Marcellin Berthelot en de Russische chemicus Dmitri Mendelejev deze theorie poneerden.

De theorie werd nieuw leven ingeblazen in de jaren 1950 in het Russische Sovjet-tijdperk. De Russische geoloog Nikolai Alexandrovitch Kudryavtskev was de initiatiefnemer van de moderne theorie van abiotische olie in 1951. De moderne Russisch-Oekraïense theorie van abiotische olie werd opgesteld door een Oekraïense onderzoeker, professor Emmanuïl Bogdanovych Chekaliuk. De meerderheid van de theorievorming gebeurde in Rusland en Oekraïne in de jaren 1950. De theorie wordt nog steeds ondersteund door een minderheid van de Russische en Oekraïense geologen.

In het Westen is er maar weinig aandacht voor deze theorie. Uitzondering was de Australische astrofysicus Thomas Gold (1920 – 2004) die bekend staat als een fervent aanhanger. Oorspronkelijk ontkenden de meeste westerse geologen dat abiotische olie zou bestaan op aarde, maar studies in Sudbury, Canada hebben ertoe bijgedragen dat nu gedacht wordt dat de creatie van abiotische olie mogelijk is, maar niet in hoeveelheden die ooit commercieel exploitabel zouden zijn.

Externe links[bewerken]