Abtswoudse Bos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zicht naar Tanthof

Het Abtswoudse Bos is een aangelegd park/bosgebied in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, dat rond 2000 werd opengesteld. Het bos is ongeveer 190 ha groot en kan het best worden omschreven als een land art project. Het behoort tot het Recreactieschap Midden Delfland en is gelegen ten zuiden van de Delftse wijk Tanthof, ten oosten van Schipluiden en ten noorden van Overschie.

Het is een poldergebied (de Lage Abtwoudsche polder genaamd) met aangeplante bomen en struiken, wandelpaden, fietspaden, slootjes, plassen en kleine vijvertjes. Er is een verscheidenheid in waterplantenbegroeiing van rietkragen, onderwaterplanten en drijfbladplanten. Voorheen was het weideland.

Moeder Aarde[bewerken | brontekst bewerken]

Centraal in het bos ligt het kunstobject Moeder Aarde. Het bestaat uit een kunstmatige heuvel van ongeveer 200 m breed, 170 m lang en 5 m hoog. Rond deze heuvel is een bomenweide met essen geplant. De essen staan in cirkelvormige rijen. De vijver in de buik van Moeder Aarde is het middelpunt van de cirkels. De armen en benen zijn beplant met beshoudende struiken. De knieën, handen en voeten blijven open weides. De wandelpaden op de heuvel verbeelden de aders.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Met het openbaar vervoer is het Abtswoudse Bos bereikbaar met tramlijn 1 van HTM en buslijn 64 van EBS.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]