Activision Blizzard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Activision Blizzard, Inc.
Logo
Hoofdkantoor van Activision Blizzard
Beurs NASDAQ: ATVI
Oprichting 9 juli 2008
Sleutelfiguren Brian Kelly
Michael J. Griffith
Bobby Kotick
Land Vlag van de Verenigde StatenVerenigde Staten
Hoofdkantoor Santa Monica (Californië)
Werknemers 7.061 (2012)
Producten Computerspellen
Sector Computerspelindustrie
Omzet/jaar $ 4,408 miljard (2014)
Winst/jaar $ 835 miljoen (2014)
Marktkapitalisatie $ 14,9 miljard (29 januari 2015)
Website ActivisionBlizzard.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Activision Blizzard, Inc is de Amerikaanse houdstermaatschappij van Activision en Blizzard Entertainment, ontwikkelaars en uitgevers van computerspellen. Het bedrijf is het resultaat van een fusie tussen Activision en Vivendi Games, geïnitieerd door toenmalig eigenaar Vivendi SA.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 december 2007 werd aangekondigd dat Activision zou fuseren met collega-computerspelontwikkelaar en uitgever Vivendi Games.[1] In april 2008 heeft de Europese Commissie toestemming gegeven voor de fusie. De Commissie diende te bevestigen dat er geen antitrustkwesties in de megafusie waren.[2] Op 8 juli 2008 werd aangekondigd dat Activisions aandeelhouders hadden ingestemd met de fusie. De deal werd gesloten op 9 juli 2008, en de totale transactie heeft een geschatte waarde van $ 18,8 miljard.[3]

Vivendi was de meerderheidsaandeelhouder, met ooit een belang van meer dan 60% in het bedrijf.[4][5] De rest van de aandelen wordt gehouden door institutionele en particuliere beleggers en wordt verhandeld op de NASDAQ. Activision en Blizzard Entertainment blijven bestaan als afzonderlijke entiteiten.

Los van Vivendi[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2013 vatte Activision Blizzard het plan op om zich los te maken van Vivendi.[6] Ondanks klachten van een aandeelhouder konden de plannen worden doorgezet waardoor het belang van Vivendi terug werd gebracht naar 12% en Activision Blizzard onafhankelijk werd.[7] Bij dezelfde transactie heeft een investeringsgroep, genaamd ASAC II LP, geleid door Activision Blizzard CEO Bobby Kotick en Co-Chairman Brian Kelly een belang genomen van ongeveer 25%.[8] In mei 2014 verkocht Vivendi nog eens 5,8% van de aandelen in Activision voor $ 850 miljoen.[9] Vanaf januari 2015 kan Vivendi de laatste aandelen in dit bedrijf verkopen.

Overname King Digital Entertainment[bewerken | brontekst bewerken]

Begin november 2015 werd bekend dat Activision Blizzard voor $ 5,9 miljard King Digital Entertainment, de maker van de mobiele game Candy Crush, gaat overnemen.[10] Het is een van de duurste overnames in de game-geschiedenis.[10] Het in Ierland gevestigde King Digital behaalde in de afgelopen twaalf maanden een omzet van $ 2,1 miljard, vooral met het populaire spel Candy Crush Saga.[10] In dezelfde periode noteerde Activision Blizzard een omzet van $ 4,7 miljard. De totale wereldwijde game-industrie is volgens de bedrijven zo'n $ 36 miljard groot en samen denken de twee harder te kunnen groeien.[10] King Digital ontwikkelt vooral spellen voor mobiele telefoons en Activision Blizzard vooral voor andere - minder mobiele - platformen.[11]