Call of Duty (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Call of Duty
Call of Duty
Bedenker(s) Ben Chichoski
Ontwikkelaar(s) Primaire:
Infinity Ward (2003-heden)
Treyarch (2005-heden)
Sledgehammer Games (2011-heden)
Andere:
Gray Matter Interactive
Nokia
Exakt Entertainment
Spark Unlimited
Amaze Entertainment
n-Space
Aspyr
Rebellion Developments
Ideaworks Game Studio
nStigate Games
Uitgever(s) Activision
Muziek Michael Giacchino
Graeme Revell
Joel Goldsmith
Sean Murray
Stephen Barton
Harry Gregson-Williams
Hans Zimmer
Lorne Balfe
Brian Tyler
Trent Reznor
Jack Wall
David Buckley
Genre(s) First-person shooter, third-person shooter
Platform(s) Android, BlackBerry, iOS, macOS, Microsoft Windows, Nintendo DS, Nintendo GameCube, Nokia N-Gage, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4,

PlayStation 5, PlayStation Portable, PlayStation Vita, Wii, Wii U, Xbox, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X

Navigatie
Eerste spel Call of Duty
(29 oktober 2003)
Laatste spel Call of Duty: Modern Warfare II
(28 oktober 2022)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Call of Duty (CoD) is een serie van computerspellen ontwikkeld door Infinity Ward, Treyarch en Sledgehammer Games. Na het succes van het eerste spel, volgden er nog meerdere spellen. Qua gameplay lijkt de Call of Duty-serie op de Medal of Honor-serie, maar in tegenstelling tot Medal of Honor speelt de speler als soldaat van verschillende landen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie.

Call of Duty 4: Modern Warfare was het eerste spel in de serie dat niet meer tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt, maar in het heden. Call of Duty: Modern Warfare 3 (2023) was het laatste spel dat is gepubliceerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 oktober 2003 werd het eerste spel van de serie uitgegeven, genaamd Call of Duty. Dit spel is beschikbaar voor Windows en Mac OS X.

Op 14 september 2004 is de eerste uitbreiding op het spel uitgebracht, met de naam Call of Duty: United Offensive. Dit uitbreidingspakket was alleen geschikt voor de Windows-versie. Naast nieuwe wapens en missies biedt dit uitbreidingspakket de speler de mogelijkheid voertuigen, zoals tanks en jeeps, te besturen.

Op 16 november 2004 kwam Call of Duty: Finest Hour uit. Het spel werd uitgegeven voor PlayStation 2, GameCube en Xbox. Dit was de eerste Call of Duty die op een console gespeeld kon worden.

In het laatste kwartaal van 2005 kwam het tweede deel in de serie uit, Call of Duty 2, voor Windows en Xbox 360. Op Xbox, GameCube en PlayStation 2 verscheen een nieuw deel in de serie onder de naam Call of Duty 2: Big Red One.

Op 9 november 2006 kwam het deel Call of Duty 3 uit voor de platforms Wii, Xbox, PlayStation 2, PlayStation 3 en Xbox 360. Deze versie is niet gemaakt door Infinity Ward, maar door een bedrijf genaamd Treyarch. Nieuw in dit deel zijn onder andere de voertuigen die in multiplayer-modus gebruikt kunnen worden.

Call of Duty en de uitbreidingen zijn allen als online multiplayer te spelen. Tijdens het online spelen kan de speler kiezen met welke kant wordt meegevochten: voor het Duitse leger, of voor de geallieerden (Britten, Amerikanen of Russen). In deel 3 is er echter geen verschil in de geallieerden-klasse: de speler is standaard Amerikaan of Duitser. Hoewel in de singleplayer de Fransen, Canadezen, Polen en Britten aan bod komen, komen zij niet voor in de multiplayer.

Eind 2006 ging er een gerucht, vergezeld van een aantal beelden, door de media over Call of Duty 4: Modern Warfare. Vernieuwingen van het spel in deze versie zijn onder andere perks (extra voordelen op gebied van onder andere munitie, snelheid, zichtbaarheid), meer camouflage, men kan door dunne muren heen schieten en er zijn 16 hitpoints in plaats van 3. Dit betekent dat men iemand op 16 punten kan raken. In voorgaande delen waren dit enkel hoofd, romp en benen. Call of Duty 4: Modern Warfare is in Nederland en België uitgekomen op 9 november 2007. Het spel verscheen op 5 november 2007 in de Verenigde Staten. De demo kwam een maand eerder uit, op 11 oktober 2007. Het vierde deel hoort tot de top van de meest gespeelde online computerspellen, op de ranking van Xfire staat het spel op nummer één.[1]

Call of Duty: World at War wordt ook wel Call of Duty 5 genoemd. Deze versie speelt zich weer af in de Tweede Wereldoorlog en is net als deel 3 gemaakt door Treyarch. Het strijdtoneel is de oorlog in de Grote Oceaan. Het spel is uitgebracht in november 2008. Nieuw voor de franchise, was de co-op modus waarin je het opneemt tegen hordes zombies.

Als vervolg op het succes van Call of Duty 4: Modern Warfare is er op 10 november 2009 een vervolg uitgekomen: Modern Warfare 2.

In 2009 is een nieuwe versie van Call of Duty uitgekomen. Dit is een remake die niet voor pc is zoals deel één, maar voor Xbox 360 als download. Dit spel heeft Call of Duty: Classic als naam.

Verder is er op 9 november 2010 een nieuw deel in de Call of Duty-franchise verschenen. Dit deel is weer geproduceerd door Treyarch, de ontwikkelaar die eerder Call of Duty 3 en Call of Duty: World at War maakte. Het spel draagt de naam Call of Duty: Black Ops en het spel speelt zich af in Rusland tijdens de Koude Oorlog en de Vietnamoorlog. Ook speelt een missie zich af in Cuba.

Op 8 november 2011 is een nieuw deel verschenen, onder de naam Call of Duty: Modern Warfare 3. Modern Warfare 3 is het vervolg op Call of Duty 4: Modern Warfare en Call of Duty: Modern Warfare 2. Dit spel is tevens online te spelen. Het spel speelt zich onder meer af in Rusland, Duitsland, Frankrijk en Somalië. In deze game zit geen "Zombie-mode", maar een nieuwe modus genaamd "Survival", waarin men in zijn eentje of met twee spelers vijanden (met wapens en helikopters) in rondes moet verslaan (deels vergelijkbaar met de "Zombie-mode").

Call of Duty: Elite was een onlinedienst voor multiplayerspelers. Men kon hier gratis aan mee doen, maar er was ook een abonnementenservice. Hiermee konden onder andere statistieken bekeken worden van de gespeelde spellen of algemene statistieken over onder andere de wapens, perks en speelvelden (maps), en konden clans gevormd worden. Inmiddels is de dienst niet meer beschikbaar.

Op 13 november 2012 werd Call of Duty: Black Ops II uitgebracht. Dit deel lijkt veel op zijn voorganger Black Ops. Het heeft ook een "Zombie-mode", alleen zijn de wapens en speelvelden veranderd. Een opmerkelijk extraatje is dat Nuketown, een speelveld uit Black Ops, nu gemaakt is voor zombies maar zich afspeelt na de atoomexplosie.

Op 14 november 2013 kwam het spel Call of Duty: Ghosts uit. Dit is het eerste spel uit de serie dat uitgegeven werd voor PlayStation 4 en Xbox One.

In 2014 werd bekend dat ontwikkelaar Sledgehammer Games de nieuwe Call of Duty gaat maken. Voorheen werd elk deel altijd afwisselend gemaakt door Infinity Ward en Treyarch. Sledgehammer voegt zich nu bij dit duo als hoofdontwikkelaar waardoor er voortaan drie in plaats van twee jaar gewerkt kan worden aan een nieuw deel.[2]

Op 1 mei 2014 lekte uit dat het nieuwste deel, dat bekendstond onder de werktitel Blacksmith, Call of Duty: Advanced Warfare zou gaan heten.[3] Vrij snel na de lek publiceerde Activision de eerste trailer via het officiële Call of Duty YouTube-kanaal.[4] In deze trailer was ook de releasedatum, 4 november 2014, te zien. Tweevoudig Oscarwinnaar Kevin Spacey is ingehuurd om de rol van de schurk (Jonathan Irons) op zich te nemen.[5] Op 27 januari 2015 werd Call of Duty: Havoc DLC voor Advanced Warfare geïntroduceerd in een speciaal hiervoor ingerichte Call of Duty Limobus.[6] Hierin konden de gamers de nieuwste release beproeven en een battle tegen elkaar aangaan. Hiervan werd via live videostreaming verslag gedaan.

Op 6 november 2015 is Call of Duty: Black Ops III uitgekomen. Dit is een vervolg op de Black Ops reeks. Black Ops III is gemaakt door Treyarch. Het spel is alleen beschikbaar voor PS4 en Xbox One. Voor de PS3 en Xbox 360 is het spel wel uitgekomen, maar zonder campaignmode.

Op 4 november 2016 zijn Call of Duty: Infinite Warfare en Call of Duty: Modern Warfare Remastered uitgebracht. Infinite Warfare is gemaakt door Infinity Ward en Modern Warfare Remastered door Raven Software.

Eind 2017 kwam Call of Duty: WWII op de markt. Dit spel speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarmee de franchise teruggaat naar zijn roots.

Op 12 oktober 2018 kwam Call of Duty: Black Ops 4 uit. Dit is het eerste spel in de serie die geen verhalende singleplayermodus bevat. In plaats daarvan heeft het spel een battle royale-modus genaamd Blackout.

Op 25 oktober 2019 werd Call of Duty: Modern Warfare uitgebracht. Dit spel moet niet worden verward met Call of Duty 4: Modern Warfare uit 2007. De versie uit 2019 wordt beschouwd als een een 'soft reboot' van de Modern Warfare reeks. Het is geen vervolg op de verhaallijn uit Modern Warfare 3, maar de personages uit die serie keren wel terug.

Op 13 november 2020 kwam Call of Duty: Black Ops Cold War uit. Net als de voorganger van deze game, Call of Duty: Black Ops, speelt het spel zich af tijdens de koude oorlog. Het is de vijfde Call of Duty game in de Black Ops reeks.

Spelmodi[bewerken | brontekst bewerken]

Verhaalmodus (campaign)[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna elke Call of Duty komt met een verhaalmodus. Dit is een verhaal dat zich afspeelt in de setting van het spel. Zo spelen de Modern Warfare spellen zich af in het heden, en volgt deze reeks het verhaal van het SAS-team van oa. Captain John Price, Ghost, Soap & Gaz. Het SAS-team bestrijd veelal een terreur-groeperingen die veelal banden hebben met oa. Rusland en landen in het Midden-Oosten.

Multiplayer[bewerken | brontekst bewerken]

De multiplayer-modus is verruit de populairste game modus van Call of Duty. In deze spelmodus worden de spelers in 2 teams verdeeld en krijgen ze de opdracht om bepaalde doelen te bereiken in een arena-stijl map. Enkele van de populairste doelen zijn oa. Team Deathmatch, Free-For-All, Capture the Flag, Kill Confirmed.

Spelers kunnen via de Create-a-Class-functie kiezen met welke wapens ze spelen. Elk wapen heeft tevens tientallen toebehoren (zoals dempers, snel herladen, andere types kogels enz.) om hun wapen aan te passen aan hun eigen speelstijl. Elk toebehoren past de statistieken (zoals schade, afstand, terugslag enz) aan.

Daarnaast kunnen spelers ook killstreaks kiezen, die ze kunnen activeren door meerdere kills te halen zonder zelf dood te gaan. Enkele voorbeelden van killstreaks zijn UAV's, counter-UAV's, airstrikes, een helikopter, tactical nukes enz.

Zombies[bewerken | brontekst bewerken]

Treyarch introduceerde in Call of Duty World at War een horde-modus: zombies. In deze modus is het de bedoeling dat je in een team van max 4 spelers zolang mogelijk overleeft in een map dat overrompeld wordt door zombies. Het spelverloop verloopt in rondes die steeds moeilijker wordt. De map wordt ook in zones onderverdeeld die je moet ontgrendelen met de punten die je scoort door het doden van zombies. Met die punten kan je ook wapens kopen. Je begint elk spel namelijk met een pistool en mes. Een eerste belangrijk doel is om de elektriciteit aan te leggen. Hiermee ontgrendel je de Perk-a-Cola automaten, en zones die beveiligd werden door elektrisch aangedreven deuren enz. Via die Perk-a-Cola-automaten kan je zogenaamde perks ontgrendelen. Voorbeelden van zo'n perks zijn: Quick Revive, Juggernog (extra gezondheidspunten), Speed Cola (sneller sprinten), Stamin-Up (langer sprinten) enz.

Deze game-modus bevat ook een verhaal. Treyarch's Zombies mode heeft 3 verhaallijnen[7]:

  • Het Aether verhaal (World At War en Black Ops 1 tot 4)
  • De Dark Aether Saga (Black Ops Cold War en Vanguard)
  • Het Chaos verhaal (Black Ops: Cold War)

Andere Horde modussen[bewerken | brontekst bewerken]

Games[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdserie[bewerken | brontekst bewerken]

Game Ontwikkelaar Platforms Uitgave
Call of Duty Infinity Ward Mac OS X
N-gage
PlayStation Network
Windows
Xbox Live Arcade
7 november 2003
Call of Duty 2 Infinity Ward Mac OS X
Windows
Xbox 360
25 oktober 2005
Call of Duty 3 Treyarch PlayStation 2
PlayStation 3
PlayStation Portable
Wii
Xbox
Xbox 360
10 november 2006
Call of Duty 4: Modern Warfare Infinity Ward Mac OS X
Nintendo DS
PlayStation 3
Wii
Windows
Xbox 360
9 november 2007
Call of Duty: World at War Treyarch Nintendo DS
PlayStation 3
Wii
Windows
Windows Mobile
Xbox 360
14 november 2008
Call of Duty: Modern Warfare 2 Infinity Ward Mac OS X
PlayStation 3
Windows
Xbox 360
10 november 2009
Call of Duty: Black Ops Treyarch Mac OS X
Nintendo DS
PlayStation 3
Wii
Wii U
Windows
Xbox 360
9 november 2010
Call of Duty: Modern Warfare 3 Infinity Ward, Sledgehammer Games Nintendo DS
PlayStation 3
Wii U
Windows
Xbox 360
8 november 2011
Call of Duty: Black Ops II Treyarch PlayStation 3
Wii
Windows
Xbox 360
30 november 2012
Call of Duty: Ghosts Infinity Ward PlayStation 3
PlayStation 4
Wii U
Windows
Xbox 360
Xbox One
5 november 2013
Call of Duty: Advanced Warfare Sledgehammer Games PlayStation 3
PlayStation 4
Windows
Xbox 360
Xbox One
4 november 2014
Call of Duty: Black Ops III Treyarch PlayStation 3

PlayStation 4
Windows
Xbox 360
Xbox One

6 november 2015
Call of Duty: Infinite Warfare Infinity Ward PlayStation 4
Windows
Xbox One
4 november 2016
Call of Duty: Modern Warfare Remastered Beenox PlayStation 4
Windows
Xbox One
4 november 2016
Call of Duty: WWII Sledgehammer PlayStation 4
Windows
Xbox One
3 november 2017
Call of Duty: Black Ops 4 Treyarch PlayStation 4
Windows
Xbox One
12 oktober 2018
Call of Duty: Modern Warfare Infinity Ward PlayStation 4
Windows
Xbox One
25 oktober 2019
Call of Duty: Black Ops Cold War Treyarch, Raven Software PlayStation 4
PlayStation 5
Windows
Xbox One
Xbox Series
13 november 2020
Call of Duty: Vanguard Sledgehammer Games PlayStation 4/5
Windows
Xbox One/Series
5 november 2021
Call of Duty: Modern Warfare II Infinity Ward PlayStation 4/5
Windows
Xbox One/Series
28 oktober 2022
Call of Duty: Modern Warfare III Sledgehammer Games Playstation 4/5

Windows Xbox One/Series

10 november 2023

Uitbreidingen & Spin Offs[bewerken | brontekst bewerken]

Game Uitbreiding van Platform(s) Uitgave
Call of Duty: United Offensive 1 Mac OS X
Windows
Vlag van Europa 24 september 2004
Call of Duty: Finest Hour 1 Nintendo GameCube
PlayStation 2
Xbox
Vlag van Europa 26 november 2004
Call of Duty 2: Big Red One 2 Nintendo GameCube
PlayStation 2
Xbox
Vlag van Europa 18 november 2005
Call of Duty: Roads to Victory 3 PlayStation Portable Vlag van Europa 30 maart 2007
Call of Duty: World at War: Zombies World at WarBlack Ops iOS 16 november 2009
Call of Duty: Classic 1 (Remake) PlayStation 3
Xbox 360
1 december 2009
Call of Duty: Mobile Android
iOS
1 oktober 2019
Call of Duty: Warzone Modern WarfareBO Cold WarVanguard PlayStation 4
PlayStation 5
Windows
Xbox One
Xbox Series
10 maart 2020
Call of Duty: Warzone 2.0 Modern Warfare II Android
iOS
PlayStation 4
PlayStation 5
Windows
Xbox One
Xbox Series
16 november 2022

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Call of Duty van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.