Adegem Canadian War Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adegem Canadian War Cemetery
Toegang tot de begraafplaats
Toegang tot de begraafplaats
Bouwjaar 1944
Locatie Adegem, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 1.155
Ongeïdentificeerde slachtoffers 45
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Adegem Canadian War Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Adegem, deelgemeente van Maldegem. De begraafplaats ligt in het oosten van het dorpscentrum, langs de weg van Adegem naar Eeklo (N9) en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Er worden 1.155 doden herdacht, waarvan slechts enkele niet geïdentificeerde. Het terrein is ongeveer 18.145 m² groot en is symmetrisch aangelegd in twaalf perken. Centraal staat het Cross of Sacrifice en achteraan bevindt zich een gedenkruimte. Jaarlijks vindt, op de tweede zondag van september, een Canadees-Poolse herinneringsplechtigheid plaats.

Geschiedenis[bewerken]

Eind september 1944 hadden de geallieerden al Antwerpen in handen, maar de Duitsers hadden nog de oevers van de Scheldemonding in handen. Van oktober tot begin november werd gevochten om ook deze Scheldedelta te bevrijden, vooral door de 3rd Canadian Division samen met de 4th Canadian Armoured Division en de 52nd Division. Daarbij werd twee weken hard gestreden voor de oversteek van het Leopoldkanaal.

De begraafplaats ontstond al tijdens de oorlog en werd opgericht op verzoek van Canada. Het doel was om alle inderhaast gedolven soldatengraven samen te brengen op één plaats. In mei 1945 waren er al meer dan 800 soldaten die een laatste rustplaats gekregen hadden in Adegem. De meeste graven zijn van soldaten die sneuvelden ten zuiden van de Schelde, maar enkele werden ook van elders in het land overgebracht.

Van de 1.155 doden zijn er 848 Canadezen. Dan zijn er nog 285 Britse graven en enkele Australische en Nieuw-Zeelandse. Een onbekende Brit die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hier eveneens bijgezet. Daarnaast telt de begraafplaats 33 Poolse en twee Franse graven.

Opmerkelijk is hoe sommige Poolse graven twee namen dragen. Dat is te verklaren omdat Poolse soldaten vaak dienst namen onder een valse naam. Zij wilden zo vermijden dat hun familie in Polen zou geviseerd worden door de Duitsers als zij zelf gevangengenomen werden. Op het graf moest uiteindelijk ook hun schuilnaam komen, omdat het anders onmogelijk was voor de strijdmakkers om hun kameraad terug te vinden, terwijl de Poolse familie enkel hun echte naam kende.

In 1952-1953 werd de begraafplaats definitief ingericht. De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.[1]

Externe links[bewerken]