Adelbert van Egmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Benedictijnse heiligen: Bonifatius, Gregorius de Grote, Adelbert van Egmond en priester Jeroen van Noordwijk.

De heilige Adelbert (of Adelbertus of Adalbert) (overleden ca. 740) was een missionaris in Holland. Hij was, evenals Willibrord, een leerling geweest van Sint-Egbert van Rathmelsigi en zou met Willibrord vanuit Ierland de overtocht hebben gemaakt. Naast het verkondigen van het evangelie zou hij ook een wonder hebben verricht.

Het meeste van wat we weten over Adelbert is afkomstig van de monnik Ruopert van Mettlach. Aan het eind van de 10e eeuw stuurde Egbert, bisschop van Trier en zoon van graaf Dirk II van Holland, deze monnik naar Egmond-Binnen om de plaatselijke verhalen over Adelbert vast te leggen. Ruopert verwerkte deze overleveringen tot een "Vita"(= biografie). Behalve informatie over het leven en de persoon van Adelbert levert dit werk veel kennis over de vroege geschiedenis van het graafschap Holland.

Na zijn dood ontstond een cultus rondom zijn graf. Boven het graf werd een kerkje gebouwd. Hier trok veel publiek naartoe vanwege de wonderen die er zouden hebben plaatsgevonden. Deze toeloop vormde een aanzienlijke bron van inkomsten.

De Vita beschrijft hoe Adelbert in de 10e eeuw aan de non Wilfsit de opdracht geeft om zijn stoffelijke resten te vereren. Graaf Dirk I liet op haar aandringen de botten opgraven. Bij deze werkzaamheden ontstond een geneeskrachtige bron die de naam Adelbertusput heeft gekregen. Dirk I liet in Egmond) (niet te verwarren met Hallum, alhoewel men deze naam ook in beschrijvingen terugvindt) een kapel bouwen waar de beenderen van Adelbert als relikwie werden verkeerd. Deze werd later bij het Beleg van Alkmaar verwoest.

In 1984 werd de schedel van Adelbert wetenschappelijk onderzocht, gedateerd en gereconstrueerd.[1] Tegenwoordig heeft de schedel van Adelbert een laatste rustplaats onder het altaar van de kerk van de Sint-Adelbertabdij en is nog immer een bron van devotie.

De feestdag van Adelbert valt op 25 juni. Ter ere hiervan wordt jaarlijks net voor de duinenrij van Egmond-Binnen op de Adelbertusakker bij de Adelbertusput, waar ook nog de fundamenten van het oude kerkje te vinden zijn, een H. Mis opgedragen, welke door vele pelgrims wordt gezocht.

Er zijn verschillende verenigingen en stichtingen naar hem vernoemd, zoals de voetbalvereniging Sint Adelbert in Egmond-Binnen en scholengemeenschap Stichting Adelbert College in Wassenaar.

Zie ook[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Website van de abdij van Egmond.