Brouwerij Egmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Brouwerij Egmond, ook bekend als Sancti Adalberti, is een brouwerij in Egmond-Binnen die verbonden is aan de plaatselijke Sint-Adelbertabdij. De brouwerij brouwt abdijbier: een deel van de winst komt ten goede aan de abdij.

Geschiedenis[bewerken]

Brouwerij Egmond werd opgericht in 2010, toen de eerste lading Sancti Adalberti werd gebrouwen bij brouwerij De Prael in Amsterdam. De brouwerij was toen dus nog brouwerijhuurder: het bier werd geheel bij De Prael gebrouwen omdat er in Egmond geen brouwinstallatie voorhanden was. Omdat het bier aansloeg werden de plannen om een brouwerij nabij de Egmondse abdij te vestigen verder uitgewerkt.

Anno 2016 is Brouwerij Egmond nog steeds brouwerijhuurder. Nu echter niet meer bij De Prael maar bij De Proefbrouwerij in Lochristi in België. Het opstarten van een eigen brouwerij is gepland, zodat er niet meer van de ketels van de Proefbrouwerij gebruikgemaakt hoeft te worden.

Karakter[bewerken]

Brouwerij Egmond is verbonden met de abdij en de doelstellingen van de brouwerij zijn daar ook op afgestemd. Ook komt een deel van de opbrengst bij de abdij terecht, daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het behoud van dit cultureel erfgoed. Verder heeft brouwerij Egmond de ambitie om milieubewust te brouwen, om zo aan te sluiten bij de vraag naar duurzame producten. De bieren zijn voor gemiddeld 98% biologisch.

Bieren[bewerken]

De bieren van brouwerij Egmond worden onder de naam Sancti Adalberti op de markt gebracht, met als onderschrift miraculum novum, wat zich laat lezen als "het laatste wonder van Sint-Adelbert". Deze naam verwijst expliciet naar de Sint-Adelbertabdij waar de brouwerij mee is verbonden. Er wordt een blonde gebrouwen, een dubbel, een tripel, een witbier en een donker winterbier (Pastorale).[1] In de bieren wordt een kleine hoeveelheid bronwater van de abdij verwerkt, dat geneeskrachtig zou zijn.

De bieren zijn in Nederland op veel plaatsen verkrijgbaar.[2]

Onderscheiding[bewerken]

In 2015 won de brouwerij goud, zilver en brons op de Dutch Beer Challenge, respectievelijk in de categorieën "donker: licht donker" (Sancti Adalberti Egmondse Dubbel), "tarwe-/granenbier: Weizen" (Sancti Adalberti Egmondse Witte ) en "blond: zwaar blond" (Sancti Adalberti Egmondse Tripel).[3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]