Brouwerij De Prael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brouwerij De Prael
Algemene informatie
Locatie Amsterdam
Eigenaar Fer Kok
Oprichting 2002
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij De Prael is een brouwerij in Amsterdam. Het bedrijf is kleinschalig, richt zich op liefhebbers van speciaal bier en heeft een eigen proeflokaal. De brouwerij is lid van het Klein Brouwerij Collectief (KBC).

Geschiedenis[bewerken]

De brouwerij werd in 2002 door Arno Kooy en Fer Kok gevestigd op het bedrijventerrein Schinkel buiten het centrum. Aanvankelijk heette de brouwerij De Parel, maar deze naam moest worden gewijzigd op last van de Budelse brouwerij, omdat deze al een bier maakte met de naam "Parel". Daarom werd voor het anagram "De Prael" gekozen.

In 2008 verhuisden zij naar een locatie aan de Oudezijds Voorburgwal. In dat pand werd een grotere brouwerij geïnstalleerd die aan de toegenomen vraag kon voldoen. In 2011 werd hier ook het proeflokaal (aan de Oudezijds Armsteeg) geopend voor de ter plaatse gebrouwen bieren.

Cacao bier gemaakt in opdracht van chocolademerk Metropolitan.

Sociale functie[bewerken]

In de brouwerij werken mensen met een beperking, die elders moeilijk aan werk komen. Hiermee heeft de brouwerij een sociale functie. Brouwerij De Prael was in 2002 de eerste Nederlandse brouwerij die voor deze manier van werken koos, maar het idee heeft inmiddels navolging, bijvoorbeeld in Zaandam bij Breugems Brouwerij.

Volksmuziek[bewerken]

De bieren van de brouwerij werden tot 2015 vernoemd naar bekende Nederlandse volkszangers. In het proeflokaal is ook veel Nederlandstalige muziek te horen. Hiermee hopen zij zich als "typisch Nederlandse brouwerij" te profileren.

Bieren[bewerken]

Het relatief grote assortiment bieren loopt uiteen in smaak, kleur en alcoholpercentage. Opvallend is dat de brouwerij niet alleen Nederlandse en Belgische stijlen, maar ook Duitse stijlen als Kölsch brouwt. Naast enkele seizoen gebonden bieren brouwen zij ook in opdracht van derden.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]