Afro-Europeanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Afro-Europeanen of Zwarte Europeanen zijn negroïde mensen die inwoners of burgers zijn van Europese landen. Zij omvatten immigranten alsmede in Europa geboren mensen van Zwart-Afrikaanse afkomst.

De Raad van Europa rapporteert over de immigratie uit Afrika ten zuiden van de Sahara, en geeft het aantal Afrikaanse migranten in Europa als tussen de 3,5 en 8 miljoen, vooral geconcentreerd in België, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.[1] Het rapport merkt ook op dat deze cijfers van de Afrikaanse migrantenpopulatie waarschijnlijk te laag geschat zijn ten gevolge van factoren als illegale immigratie.[1]

Immigratie[bewerken]

Gedurende de periode van 2000-2005, emigreerden naar schatting 440.000 mensen per jaar uit Afrika, de meeste van hen naar Europa.[2] Grootste deel van deze migratie is illegaal, en de "Operation Hermes" van het Frontex-agentschap van de Europese Unie is het toezicht op de Middellandse Zee tussen Noord-Afrika en Italië. Door de toegenomen grenscontroles langs de Middellandse Zee, is er sprake van een verschuiving van preferente migratieroutes naar Griekenland.

Het cijfer van 0,44 miljoen Afrikaanse emigranten per jaar (wat overeenkomt met ongeveer 0,05% van de totale continent bevolking), waaronder veel zwarte Afrikanen, verbleekt in vergelijking met de jaarlijkse bevolkingsgroei van ongeveer 2,6%, wat aangeeft dat slechts ongeveer 2% van de Afrikaanse bevolkingsgroei wordt gecompenseerd door emigratie.

Tijdens de jaren 2000, ontving Noord-Afrika grote aantallen zwarte Afrikaanse migranten die "onderweg" waren, voornamelijk uit West-Afrika, die van plan zijn om Europa binnen te gaan. Een jaarlijks 22.000 illegale migranten namen de route van Tunesië of Libië naar Lampedusa in de periode 2000-2005. Dit cijfer is beëindigd in 2006, maar het is sterk toegenomen als gevolg van de Tunesische revolutie en de Libische burgeroorlog in 2011. In 2005 zijn 10.000 West-Afrikaanse migranten die op weg waren naar Europa gestrand in de Mauritaanse haven van Nouadhibou, en 20.000 zwarte Afrikaanse migranten zaten te wachten op een kans om naar Europa te steken in de Spaanse enclaves in Noord-Afrika.

Verspreiding[bewerken]

Sommige van de grotere populaties van immigranten van Zwart-Afrikaanse afkomst wonen in Europa zijn:

Land Zwarte bevolking Gebieden Beschrijving
Vlag van Frankrijk Frankrijk ca. 4.5 miljoen[3][4] Parijs, Lyon, Toulouse, Bordeaux, Marseille, Nantes, Rijsel Voornamelijk uit Kameroen, Ivoorkust, Senegal, Mali en de Caraïben (Haïti, Guadeloupe, Martinique)
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 3.624.700 (2010 volkstelling)[5] Londen, Birmingham, Manchester, Leeds, Sheffield, Bristol, Liverpool De volkstelling van 2001 heeft 1.148.738 zwarte Britse volk geregistreerd (Geen mensen van gemengd Afrikaanse afkomst en een andere etniciteit).
Vlag van Duitsland Duitsland 817.500[6][7] Hamburg, Berlijn, Frankfurt, Keulen Voornamelijk uit Ghana, Kameroen en Nigeria.
Vlag van Italië Italië 1 miljoen[8] Rome, Milaan, Napels, Turijn, Brescia, Palermo, Genua De meeste zijn afkomstig uit Senegal, Eritrea, Somalië, Ivoorkust, Burkina Faso en Ghana.[9]
Vlag van België België Brussel, Antwerpen, Charleroi, Namen Voornamelijk uit voormalige kolonies zoals Congo en Rwanda.
Vlag van Portugal Portugal 150.000[10] Lissabon, Porto, Faro Voornamelijk uit de voormalige Portugese koloniën in Afrika, met name Kaapverdië, Angola, Guinee-Bissau en Brazilianen die als negroïde kunnen worden gezien (zie Afro-Brazilianen).
Vlag van Zwitserland Zwitserland 73.553[11] Genève, Binningen, Giswil, Varen, Vervey, Bern, Fribourg, Lausanne Voornamelijk afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, Kameroen en Angola.

Bekende personen[bewerken]

Historisch[bewerken]

Een aantal beroemde Europese historische figuren waren van gedeeltelijke Afrikaanse afkomst, waaronder Aleksandr Poesjkin, Alexandre Dumas, George Bridgetower, Samuel Coleridge-Taylor en John Archer.[12]

Sport[bewerken]

De zwarte bevolking zijn vaak productieve voetballers in diverse Europese competities. Tot voor kort waren er echter zeer weinig tot geen zwarte mensen in coach- of bestuursposities met betrekking tot voetbal. Frank Rijkaard werd de eerste zwarte persoon die een Europees land trainde, toen hij de trainer was van Nederland in 2000, en heeft nadien een succesvolle periode gehad in Spanje. De in Senegal geboren Pape Diouf werd voorzitter van de Olympique Marseille. Paul Ince werd de eerste zwarte Britse manager van een Premier League voetbalelftal toen hij de manager van Blackburn Rovers werd, en de eerste zwarte speler die aanvoerder was van Engeland. De Engels voetbalelftal heeft significante nummers van zwarte spelers, sinds Viv Anderson de eerste zwarte speler werd die een wedstrijd speelde voor de nationale ploeg in 1978.[13] Het Franse voetbalelftal heeft ook grote aantallen zwarte spelers gekenmerkt, met inbegrip van Thierry Henry, Marcel Desailly, Patrick Vieira en Lilian Thuram.

Media[bewerken]

Harry Roselmack werd de eerste zwarte primetime nieuwslezer op een mainstream televisiekanaal in Frankrijk in juli 2006.[14][15] In het Verenigd Koninkrijk was Trevor McDonald de eerste zwarte primetime nieuwslezer, die 37 jaar werkzaam was voor de BBC in 1969.[16]

Zie ook[bewerken]