Age of Empires (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Age of Empires
Age of Empires
Ontwikkelaar(s) Ensemble Studios
Big Huge Games
Robot Entertainment
Hidden Path Entertainment
Forgotten Empires
Relic Entertainment
Uitgever(s) Microsoft Game Studios
Genre(s) Real-time strategy
Platform(s) Windows, Mac, Playstation 2
Navigatie
Eerste spel Age of Empires
(1997)
Laatste spel Age of Empires IV
(2021)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

De Age of Empires-spellen zijn een reeks van computerspellen ontwikkeld door Ensemble Studios, en gepubliceerd door Microsoft Game Studios.

Het eerste spel uit de reeks was Age of Empires, welke werd uitgebracht in 1997. Inmiddels telt de reeks vijftien titels, en acht spin-off spellen. De spellen zijn allemaal historische real-time strategy-spellen. De spellen spelen zich af tijdens bekende periodes uit de geschiedenis, zoals de steentijd, de Romeinse periode en de middeleeuwen.

De Age of Empires-spellen zijn een commercieel succes. Er zijn meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht.[1] De populariteit van de spellen heeft Ensemble Studios een sterke reputatie gegeven in de markt voor real-time strategy spellen.

In 2009 besliste Microsoft Studios om Ensemble Studios te sluiten waardoor het lang wachten was op een vervolg op Age of Empires III. Die werd pas in 2017 aangekondigd tijdens een livestream vanuit Gamescom waarin het 20-jarig bestaan van de reeks gevierd.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

De Age of Empires-spellen behoren allemaal tot de real-time strategy spellen. Alle spellen bevatten twee primaire speelmodes: "random map" en "campaign." "Random map" wordt door ontwerper Greg Street omschreven als het handelsmerk van de serie. In deze mode kan de speler een beschaving uitkiezen en hiermee een level spelen dat bestaat uit een willekeurig samengestelde kaart. De meeste van deze kaarten zijn losjes gebaseerd op echte geografische gebieden.[2]

Een "campaign" bestaat uit een reeks van verschillende levels, die allemaal op elkaar aansluiten en zo een groter verhaal vormen.[3] De meeste spellen bevatten meerdere campaigns, maar Age of Mythology bevat ter uitzondering maar een.[4] De missies in een campaign volgen vaak een historische gebeurtenis, maar streven niet geheel historische accuraatheid na.

De spellen bevatten ook multiplayer-modes, bijvoorbeeld via LAN- en internetverbindingen. Age of Empires, The Age of Kings, en hun uitbreidingen bevatten tevens multiplayermodes via de Microsoft Gaming Zone, maar deze dienst werd op 19 juni 2006 beëindigd. Een alternatief om online te spelen is nu Steam.[5]

Lijst van spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdserie[bewerken | brontekst bewerken]

Spin-off spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]