Age of Empires (computerspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Age of Empires
Aoe fuchs.png
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Ensemble Studios
Uitgever(s) Microsoft Game Studios
Datum van uitgave 26 oktober 1997
Genre(s) Real-time strategy
Spelmodus Singleplayer, Multiplayer
Engine Genie
Leeftijdsklasse PEGI 12+
Platform(s) Windows, Mac, Windows Mobile
Media cd-rom
Navigatie
Uitbreiding(en) Age of Empires: The Rise of Rome
Verzamelpakket(ten) Age of Empires Gold Edition
Vervolg Age of Empires II
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Age of Empires is een real-time strategy computerspel dat in 1997 werd ontwikkeld door Ensemble Studios en werd uitgegeven door Microsoft.

Voor Age of Empires kwam een expansion pack (uitbreidingspakket) uit: Age of Empires: The Rise of Rome. Het vervolg: Age of Empires II, the Age of Kings, is een geheel ander spel. In 2000 is het vervolg daar weer van uitgekomen: Age of Empires II: The Conquerors.

Gameplay[bewerken]

Men kan spelen tegen de computer en (in een netwerk of via internet) tegen andere mensen.

De spelers moeten vier grondstoffen verzamelen die bestaan uit: voedsel, hout, steen en goud. Daarmee kan de speler gebouwen neerzetten, technologieën ontwikkelen en dorpelingen of militairen trainen. Het voedsel kan verkregen worden door middel van jagen, vissen, landbouw en bessenstruiken te plukken. Het spel is gesitueerd in de prehistorie en oudheid en kent twaalf verschillende beschavingen:

Azië Mesopotamië Egypte Griekenland

In de uitbreiding "The Rise of Rome" worden deze volkeren met de Romeinen, Palmyriërs, Carthagers en Macedoniërs uitgebreid tot zestien beschavingen. Elke beschaving heeft unieke sterke en zwakke kanten, die ten dele overeenkomen met de historische werkelijkheid. Verder kunnen in de loop van het spel vier verschillende tijdvakken worden doorlopen: de oude of middensteentijd (Stone Age), de jonge steentijd (Tool Age), de bronstijd (Bronze Age) en de ijzertijd (Iron Age). In elk tijdvak worden nieuwe gebouwen, militaire eenheden en technologieën beschikbaar.

Elk spel wordt gespeeld in een landschap dat verschillende afmetingen kan hebben, variërend van heel klein tot heel groot. De computer kan automatisch landschappen genereren op basis van een aantal landschapstypen: kleine en grote eilanden, kustgebied, binnenland (met rivieren) en bergland (soms met rivieren). In The Rise of Rome zijn daar een groot eiland, een landmassa met binnenzee, bergland zonder water en een schiereiland aan toegevoegd.

Het aantal spelers kan variëren van een tot acht; spelers kunnen allianties aangaan (en verbreken) en ook als alliantie winnen of verliezen. Wat de spelers moeten doen om te winnen kan vooraf worden ingesteld. Meestal is het vernietigen van de tegenstanders voldoende, maar men kan ook winnen door een wereldwonder te bouwen en dat een tijd lang te verdedigen of door een tijd lang de controle te houden over heiligdommen (verplaatsbare artefacten of niet verplaatsbare ruïnes).

Met de ingebouwde scenario-ontwerper kan de speler zelf scenario's en campagnes maken.

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]