Air Exel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ATR 42 van Air Exel

Air Exel was een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf werd opgericht op 26 april 1991 en weer opgeheven in januari 2005. De maatschappij vloog voornamelijk vanaf Eindhoven Airport en Maastricht Aachen Airport.

Geschiedenis van Air Exel[bewerken]

Air Exel werd opgericht door zakenman en luchtvaartenthousiast Roberto Stinga. Nadat KLM Cityhopper in 1990 de lijndiensten Maastricht - Amsterdam en Maastricht - London-Gatwick beëindigde, zag hij wel potentieel in deze door KLM als verlieslijdend aangemerkte luchtroutes. Met één, later twee, voormalige Franse Embraer EMB 120 Brasilia toestellen startte hij in 1991 met lijndiensten en wist dit succesvol uit te bouwen. Gedurende de jaren negentig opereerde Air Exel in samenwerking met KLM deze lijndiensten. Air Exel opereerde toen onder de naam KLM Exel. De maatschappij groeide uit tot een luchtvaartbedrijf met drie Brasilia toestellen en (uiteindelijk) twee nieuwe Embraer ERJ-145 jets. Algemeen directeur Stinga was altijd tegen de aanschaf van straalvliegtuigen, omdat hij van mening was dat 'passagiers propellers wilden zien draaien', aldus een interview in het informatieblad van thuishaven Maastricht Aachen Airport. Uiteindelijk besloot hij toch straalvliegtuigen aan te schaffen vanwege de stijgende vraag naar moderner materieel en de stijgende brandstofkosten. Tevens werden her en der toestellen gehuurd om in te springen bij grote drukte of onderhoud van de eigen vloot. Ook ging de onderneming weg van de traditionele aankoop van Embraer-vliegtuigen, door in totaal vier ATR 42-toestellen aan te schaffen. Deze konden meer passagiers vervoeren.

Begin 2001 lieerde Air Exel zich met de Exel Aviation Group van Erik de Vlieger, waarna het bedrijf spectaculair werd uitgebreid, ondanks de malaise in de luchtvaart na 11 september. Zo begon de maatschappij lijndiensten naar verschillende nieuwe Europese bestemmingen (zoals Berlijn) en begon het zijn activiteiten uit te breiden naar Eindhoven Airport. Op de luchthaven bij Maastricht werd een nieuw hoofdkantoor gebouwd.

Air Exel ging ten onder door het faillissement van de Exel Aviation Group en werd opgeheven in 2005. Vrijwel alle toestellen vonden een nieuwe bestemming, met uitzondering van beide Brasilia's, die gesloopt werden op Maastricht Aachen Airport.

Vloot[bewerken]

De vloot van Air Exel zag er in januari 2005 nog zo uit:

Weblinks[bewerken]