Ajman (emiraat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ajman
عجمان
Emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten
Vlag van Ajman Wapen van Ajman
Kaart van Ajman
Coördinaten 25°24'NB, 55°30'OL
Algemeen
Oppervlakte 250 km²
Inwoners 237.000 (2008)[1]
Hoofdstad Ajman
Dynastie Al Nuaimi
Munteenheid Dirham (AED)
Tijdzone UTC +4
Overig
Officiële taal Arabisch
Religie Islam
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Arabische Emiraten

Ajman (Arabisch: عجمان) is een van de zeven emiraten, waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaan. De hoofdstad van het emiraat is Ajman. Met een oppervlakte van 260 vierkante kilometer is Ajman het kleinste emiraat. De regering zetelt in Ajman, en wordt in het noorden, oosten en zuiden begrensd door Sharjah. In het westen ligt de Perzische Golf. Het emiraat ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Dubai. Ook de exclaves Masfut en Manama behoren tot Ajman.

Ajman vormt, door de grote stadsuitbreiding, bijna een geheel met Sharjah.

De belangrijkste bron van inkomsten was de visserij, parelvangst en scheepsbouw. Het emiraat heeft geen olie-inkomsten en heeft zich tegenwoordig toegelegd op de scheepsindustrie. Langs de Khor Ajman kreek worden ook nog traditionele dhows gebouwd. Binnen de Verenigde Arabische Emiraten is de Ajman-scheepswerf de grootste. Grootaandeelhouders in Arab Heavy Industries (AHI) zijn de overheid van Ajman en het scheepsbouwconcern Keppel Corporation uit Singapore. De 27 hectare grote werf maakt en repareert schepen en levert onderdelen voor de olie- en gaswinning op zee.

In 2008 is het emiraat begonnen met de bouw van een internationale luchthaven. Deze zal een capaciteit krijgen van 1 miljoen passagiers en 400.000 ton vracht[2].

Zicht op de stad Ajman in december 2007.