Sharjah (emiraat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
As-Sharqah
الشارقة
Emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten
Kaart van As-Sharqah
Coördinaten 25°21'0,00"NB, 55°25'59,99"OL
Algemeen
Oppervlakte 2590 km²
Inwoners 785.679
Hoofdstad Sharjah
Dynastie Al Qasimi
Munteenheid Dirham (AED)
Tijdzone UTC +4
Overig
Officiële taal Arabisch
Religie Islam
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Arabische Emiraten

Sharjah (Arabisch: الشارقة, As-Sharqah) is een van de zeven emiraten waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaat. Het emiraat heeft een oppervlakte van 2.600 km² en telt bijna 800.000 inwoners (2010). De hoofdstad heet ook Sharjah. Andere steden zijn Kalba, Dibba Al-Hisn en Khor Fakkan. Sharjah wordt sinds 1972 geregeerd door Dr. Sultan Bin Mohammad Al Qasimi.

Ligging en geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sharjah ligt te midden van de andere emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten. Met een oppervlakte van 2.600 km², iets groter dan de Nederlandse provincie Limburg, is dit gelijk aan 3,3% van de Verenigde Arabische Emiraten, de eilanden niet meegerekend. Het emiraat is geografisch gesplitst; de emiraten Fujairah en Ras al-Khaimah liggen tussen beide gebiedsdelen van het emiraat in. Nahwa is een contra-enclave ('enclave in enclave') van Sharjah in de exclave Madha van Oman.

Sharjah grenst aan de Perzische Golf in het westen en aan de Golf van Oman in het oosten. De westelijke kustlijn is ongeveer 30 kilometer lang en de oostelijke circa 130 kilometer. Twee eilanden, Abu Mousa en Sir Bunair, behoren ook tot het emiraat. In het oosten liggen de ruige hellingen van het oostelijke Hadjargebergte en een vruchtbare kustvlakte. Er zijn enkele oasen waarvan Al Dhaid de belangrijkste is.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Sharjah International Airport (مطار الشارقة الدولي) is een internationale luchthaven bij de hoofdstad Sharjah. In het oosten ligt de belangrijke havenplaats Khor Fakkan.

Zie de categorie Emirate of Sharjah van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.