Akropolis van Athene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Akropolis van Athene
Werelderfgoed cultuur
Akropolis van Athene
Land Vlag van Griekenland Griekenland
Coördinaten 37° 58′ NB, 23° 44′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, ii, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 404
Inschrijving 1987 (11e sessie)
Kaart
Akropolis van Athene (Griekenland)
Akropolis van Athene
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Akropolis van Athene (Nieuwgrieks: Ακρόπολη Αθηνών Akrópoli Athinōn; Oudgrieks: ἡ Ἀκρόπολις τῶν Ἀθηνῶν hē Akropolis tōn Athēnōn) is de stadsburcht van het Oude Athene die in de vijfde eeuw v.Chr. herbouwd is als een complex van heiligdommen. Ook tegen de flanken ervan bevinden zich diverse antieke gebouwen. De akropolis ligt op een 156 meter hoge tafelberg in het centrum van de moderne hoofdstad Athene. Hij behoort tot het UNESCO-werelderfgoed en is een van de meest bezochte toeristische sites ter wereld.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De akropolis van Athene ligt op een heuveltop. Het standbeeld van hun beschermgodin (Pallas) Athena staat daar centraal. De locatie leende zich bij uitstek voor nederzetting: ze was oorspronkelijk omringd door een vruchtbare vlakte en lag op veilige doch niet verre afstand van zee. Door de ligging is de Akropolis van kilometers ver te zien voor wie Athene nadert. Akropolis is een samenvoeging van ἄκρος ('akros', 'hoogste deel van') en πόλις ('polis', 'stad').

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel er sporen van nóg oudere bewoningsvormen zijn gevonden, valt de eerste belangrijke periode in de Myceense tijd, tussen 2000 en 1200 v.Chr. Evenals in Mycene zelf was de koningsburcht hier de kern van de burcht: uit de 13e eeuw v.Chr. stamt de 6 m dikke ommuring van zware blokken steen. Van deze zogenaamde Pelasgische muur is nog een stuk te zien, rechts voorbij de Propyleeën.

De Akropolis bleef de religieuze kern van de stad, ook toen de bevolking zich in de benedenstad ging vestigen en de stad zich begon uit te breiden. De beschermgodin Athena had er haar belangrijkste heiligdom, de Oude Athenatempel, gebouwd in de 6e eeuw v.Chr. De tiran Pisistratos liet de pracht van de Akropolis nog verhogen met allerlei bouwwerken en wijgeschenken.

In 480 v.Chr., kort voor de slag bij Salamis, werd het hele plateau vernield door de Perzen. Na de oorlog begon men onmiddellijk aan de wederopbouw onder Kimon II. In het door spoliatie "gerecycleerde" puin, waarmee het terras na de verwoesting van het gehele complex werd genivelleerd en uitgebreid, zijn tal van sculptuurfragmenten van vóór 480 v.Chr. ontdekt (nu te bewonderen in het Akropolismuseum). De wederopbouw van de tempels geschiedde op initiatief en onder leiding van Perikles, bijgestaan door de beeldhouwer Phidias als artistiek adviseur. Financieel werd de uitvoering mogelijk gemaakt door het overbrengen van de kas van de Delische Bond van Delos naar Athene in 454 v.Chr. Sindsdien was de Akropolis uitsluitend een religieus centrum. Het grootse concept maakte de Akropolis tot nationaal heiligdom, terwijl de militaire en politieke functie verdween.

In september 2023 besliste de Griekse regering om in te grijpen omdat het monument beschadigd dreigt te raken door de vele bezoekers. In 2023 waren het er 3 miljoen, tot 23.000 per dag. Er zullen nog maximum 20.000 bezoekers per dag toegelaten worden en bezoeken worden beperkt tot een uur.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste (nog bestaande) gebouwen op de Atheense Akropolis zijn:

 • het Parthenon: begonnen in 448 en stilgelegd in 432 v.Chr.; architecten: Iktinos en Kallikrates; supervisie en ornamentele sculpturen: Phidias.
 • de Propyleeën (met hallencomplex): begonnen in 437 en voltooid in 433 v.Chr.; architect: Mnesikles
 • de Tempel van Nikè: begonnen in 427 en voltooid in 424 v.Chr.
 • het Erechtheion: begonnen in 421 onder architect Mnesikles (?) en na een lange onderbreking voltooid in 407 v.Chr. onder de architecten Philokles en Archilochos. Naast de tempel groeit de olijfboom die ooit door de godin Athene aan de stad geschonken zou zijn.


ParthenonOude AthenatempelErechtheionStandbeeld van Athena PromachosPropyleeënTempel van NikèEleusinionHeiligdom van Artemis BrauroniaChalkothekePandroseionArrephorionAltaar van Athena PoliasHeiligdom van Zeus PolieusHeiligdom van PandionOdeion van Herodes AtticusStoa van EumenesAsklepieionDionysustheaterOdeion van PeriklesTempel van DionysosAglaureion
 1. Parthenon
 2. Oude Athenatempel
 3. Erechtheion
 4. Standbeeld van Athena Promachos
 5. Propyleeën
 6. Tempel van Nikè
 7. Eleusinion
 8. Heiligdom van Artemis Brauronia
 9. Chalkotheke
 10. Pandroseion
 11. Arrephorion
 12. Altaar van Athena Polias
 13. Heiligdom van Zeus Polieus
 14. Heiligdom van Pandion
 15. Odeion van Herodes Atticus
 16. Stoa van Eumenes
 17. Asklepieion
 18. Dionysustheater
 19. Odeion van Perikles
 20. Tempel van Dionysos
 21. Aglaureion

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Eric Moormann en Janric van Rookhuijzen, De Akropolis van Athene. Geschiedenis van een mythisch icoon, 2023. ISBN 9789044650044

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

 • (en) Greece, Athens, Acropolis Virtuale Tour met een kaart en compass effect door Tolomeus
 • (nl) Greece, Athens, Acropolis De Akropolis in detail
Zie de categorie Acropolis of Athens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.