Philippi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige plaats in West Virginia, zie Philippi (West Virginia).
Locatie van Philippi
Stadscentrum van Philippi

Philippi of Filippi was een stad in het antieke Macedonië. De stad werd gesticht door en genoemd naar Philippos II van Macedonië en later door de Romeinen veroverd. De stad had een strategische ligging aan de Via Egnati­a, de hoofdweg van Rome naar Constantinopel. De stad werd na de verovering door de Ottomaanse Turken in de 14e eeuw verlaten. De ruïnes bevinden zich 20 km ten noordwesten van Kavála.

In Philippi zette de apostel Paulus voor het eerst voet op Europese bodem en werd ook gevangengezet in een kerker die nog steeds be­staat, alvorens zijn schreden te richten naar Thessaloniki. Ter ere hiervan liet hij een kathedraal bouwen, waarvan de resten nog te bezichtigen zijn, naast die van de Romeinse markt ernaast.

In oktober 42 v.Chr. vond bij deze plaats een veldslag plaats tussen de troepen van het Tweede triumviraat, geleid door Marcus Antonius en Octavianus (de latere keizer Augustus) enerzijds en Brutus en Cassius (de moordenaars van Julius Caesar) anderzijds. De slag bestond eigenlijk uit twee delen. In de eerste slag, begin oktober, werd Cassius door Marcus Antonius verslagen, terwijl Brutus Octavianus overwon. Cassius pleegde op 3 oktober zelfmoord nadat hij het foutieve bericht van Brutus' nederlaag had gekregen. Drie weken later, op 23 oktober, werd Brutus verslagen door Marcus Antonius. Brutus pleegde hierop zelfmoord, waardoor het Tweede Triumviraat de macht kreeg over de Romeinse wereld.

Zie ook[bewerken]