Philippi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige plaats in West Virginia, zie Philippi (West Virginia).
Archeologische site van Philippi
Werelderfgoed cultuur
Philippi
Land Vlag van Griekenland Griekenland
Coördinaten 41° 1′ NB, 24° 17′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1517
Inschrijving 2016 (40e sessie)
Kaart
Philippi (Griekenland)
Philippi
UNESCO-werelderfgoedlijst
Locatie van Philippi

Philippi of Filippi (Grieks: Φίλιπποι, Philippoi) was een stad in het antieke Macedonië. De stad werd gesticht door en genoemd naar Philippos II van Macedonië en later door de Romeinen veroverd. De stad had een strategische ligging aan de Via Egnati­a, de hoofdweg van Rome naar Constantinopel. De stad werd na de verovering door de Ottomaanse Turken in de 14e eeuw verlaten. De ruïnes bevinden zich 20 km ten noordwesten van Kavála.

In Philippi zette de apostel Paulus voor het eerst voet op Europese bodem en werd ook gevangengezet in een kerker die nog steeds be­staat, alvorens zijn schreden te richten naar Thessaloniki. Ter ere hiervan liet men een kathedraal bouwen, waarvan de resten nog te bezichtigen zijn, naast die van de Romeinse markt ernaast.

In oktober 42 v.Chr. vond bij deze plaats een veldslag plaats tussen de troepen van het Tweede triumviraat, geleid door Marcus Antonius en Octavianus (de latere keizer Augustus) enerzijds en Brutus en Cassius (de moordenaars van Julius Caesar) anderzijds. De slag bestond eigenlijk uit twee delen. In de eerste slag, begin oktober, werd Cassius door Marcus Antonius verslagen, terwijl Brutus Octavianus overwon. Cassius pleegde op 3 oktober zelfmoord nadat hij het foutieve bericht van Brutus' nederlaag had gekregen. Drie weken later, op 23 oktober, werd Brutus verslagen door Marcus Antonius. Brutus pleegde hierop zelfmoord, waardoor het Tweede Triumviraat de macht kreeg over de Romeinse wereld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Philippi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.