Aldeanueva de la Vera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aldeanueva de la Vera
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Aldeanueva de la Vera (Spanje)
Aldeanueva de la Vera
Situering
Autonome regio Extremadura
Provincie Cáceres
Coördinaten 40° 8′ NB, 5° 42′ WL
Algemeen
Oppervlakte 38 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
2.150
(57 inw./km²)
Provincie- en
gemeentecode
10.014
http://www.aldeanuevadelavera.es/
Detailkaart
Kaart van Aldeanueva de la Vera
De gemeente in de provincie Cáceres.
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Aldeanueva de la Vera is een gemeente in de Spaanse provincie Cáceres in de regio Extremadura met een oppervlakte van 38 km². Aldeanueva heeft 2.150 inwoners (1 januari 2016).

Aldeanueva de la Vera

Het pittoreske en rustieke dorp Aldeanueva de la Vera aan de voet van de Sierra de Gredos leeft voornamelijk van de landbouw. Zo worden er tabak, kersen, paprikapoeder en vijgen geproduceerd. Ook de geiten leveren hun melk en vlees waarvan de inwoners vele producten (onder andere kaas en tasajo) weten te maken. Daarnaast wordt inmiddels ook het toerisme een steeds belangrijkere inkomensbron.

De gemeente wordt doorkruist door twee bergriviertjes, Garganta San Greorgio en Garganta Los Gauchos, met hierin ook verschillende charcos (zwemplaatsen).

De (voornamelijk Spaanse) toeristen komen er vanwege het aantrekkelijke klimaat, het natuurschoon (de voor in Europa zeer bijzondere vogels blauwe ekster, vale gier, roodstuitzwaluw, ooievaar) en het zeer nabijgelegen monasterio de Yuste dat keizer Karel V uitgekozen had in Cuacos de Yuste om er zijn laatste levensjaren door te brengen. De keizer kwam vanuit Gent naar dit dorp over de inmiddels naar hem vernoemde wandelroute "ruta del Emperador" die dwars door Aldeanueva de la Vera heen loopt en na een pauze in het prachtige kasteel van Jarandilla de la Vera (inmiddels parador) in afwachting van de bouw van zijn persoonlijke vertrekken in het klooster, ook nam hij onder andere Vlaamse klokkenmakers en bierbrouwers (llegado de Yuste) mee.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bron: INE, 1857-2011: volkstellingen
Zie de categorie Aldeanueva de la Vera van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.