Naar inhoud springen

Alexandra's vogelvlinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexandra's vogelvlinder
IUCN-status: Bedreigd[1] (2018)
Mannetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Papilionidae (Pages)
Geslacht:Ornithoptera
Soort
Ornithoptera alexandrae
(Rothschild, 1907)
Originele combinatie
Troides alexandrae
Vrouwtje
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alexandra's vogelvlinder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Alexandra's vogelvlinder (Ornithoptera alexandrae) is een vlinder uit de familie van de pages (Papilionidae). De soort is vernoemd naar Alexandra van Denemarken, de toenmalige (1901-1910) Britse koningin. Deze vlinder werd beschreven door Lionel Walter Rothschild. De Britse verzamelaar van vogels en insecten Albert Stewart Meek was de eerste Europeaan die deze vlinder in het huidige Papoea-Nieuw-Guinea verzamelde en aan Rothschild toezond.

Het is de dagvlinder met de grootst bekende spanwijdte ter wereld: het vrouwtje heeft een spanwijdte tot wel 28 centimeter. Het mannetje is wat kleiner en heeft een spanwijdte van zo'n 20 centimeter.

Verspreiding en leefgebied

[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt alleen voor in Papoea-Nieuw-Guinea nabij Popondetta.

Het vrouwtje legt de eitjes alleen op Pararistolochia dielsiana, uit de pijpbloemfamilie. De rupsen accepteren echter ook andere Pararistolochia-soorten.

Voortplanting

[bewerken | brontekst bewerken]

De oranjegele eitjes komen uit na zo'n 13 dagen, vervolgens doorleeft de rups 6 stadia in ongeveer 77 dagen. Het popstadium duurt dan nog eens ongeveer 42 dagen. In totaal na ruim vier maanden is de ontwikkeling tot imago compleet. De vlinder leeft dan nog eens tot drie maanden.

De soort wordt door verlies aan habitat, met name kappen van bos, bedreigd in haar voortbestaan. Hij staat op de Rode Lijst van de IUCN als bedreigd, en handel in exemplaren is verboden volgens de CITES. Naar verluidt heeft een vulkaanuitbarsting in de jaren 1950, die een deel van het oude regenwoud verwoestte, ook bijgedragen aan de teruggang van deze soort.

[bewerken | brontekst bewerken]
  • (en) Butterflycorner
  • (en) Website Tony Nagypal