Alfred Xuereb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alfred Xuereb
Alfred Xuereb.jpg
Priester van de Rooms-katholieke Kerk
Wapen
Geboren 14 oktober 1958
Plaats Victoria (Gozo)
Wijdingen
Priester 1984
Kerkelijke carrière
Huidige functie persoonlijke secretaris van paus Franciscus
Eerdere functies tweede persoonlijke secretaris van paus Benedictus XVI
Successie
Voorganger Georg Gänswein
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Alfred Xuereb (Victoria, 14 oktober 1958) is een Maltees rooms-katholiek geestelijke en de persoonlijke secretaris van paus Franciscus.

Xuereb werd geboren in Victoria, op het Maltese eiland Gozo. Hij studeerde filosofie en katholieke theologie op Malta en in 1984 werd hij tot priester gewijd. Daarna ging hij studeren aan de Pauselijke Faculteit Teresianum in Rome, waar hij in 1989 promoveerde.

Hierna keerde hij terug naar Malta. In 1991 werd hij reeds teruggeroepen naar Rome, waar hij werd aangesteld als secretaris van de rector van de Pauselijke Lateraanse Universiteit. Vanaf 1995 was Xuereb werkzaam bij het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel en vanaf 2000 bij de Prefectuur voor de Pauselijke Huishouding. Paus Johannes Paulus II verleende hem op 9 september 2003 de titel Ereprelaat van Zijne Heiligheid.

Paus Benedictus XVI benoemde hem in 2007 tot zijn persoonlijke tweede secretaris, naast Georg Gänswein, als opvolger van de tot aartsbisschop van Lviv benoemde Mieczysław Mokrzycki. Sindsdien begeleidde hij de paus op zijn reizen. In 2009 werd hij openomen in de Orde van Malta.

Na de verkiezing van paus Franciscus werd Xuereb in 2013 zijn persoonlijke secretaris. Op 28 november 2013 benoemde Franciscus hem tot zijn persoonlijke vertegenwoordiger bij het Instituut voor Religieuze Werken en de financiële administratie van de Heilige Stoel.