Algemeene Nederlandsche Railroute-Maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Algemeene Nederlandsche Railroute-Maatschappij (ANRM) was een onderneming die van 24 juni 1866 tot 1 december 1874 een paardentramlijn voor passagiersvervoer exploiteerde tussen Den Haag en Delft.

De ANRM werd opgericht op 30 maart 1865. De onderneming werd gefinancierd door Frans kapitaal.

De Hagenaar Cornelis Soetens was op dat moment al vele jaren bezig te ijveren voor het verkrijgen van concessies om paardentramlijnen te exploiteren. In 1864 had hij van het tweede kabinet-Thorbecke, dat het openbaar vervoer goed gezind was, een concessie verkregen voor een railroute van Rotterdam via Overschie, Delft en Den Haag naar Leiden en van Haarlem naar Amsterdam. Hij slaagde erin Franse financiers te vinden voor het traject Den Haag - Delft. Dit is de enige lijn uit deze concessie die in Soetens' tijd tot stand is gekomen; op de andere trajecten werden pas veel later stoomtramlijnen of elektrische tramlijnen aangelegd.

Op 24 juni 1865 werd de lijn Den Haag - Delft feestelijk geopend en de volgende dag werd begonnen met de gewone dienst voor het publiek.

In het begin van de zeventiger jaren van de negentiende eeuw liep de belangstelling voor deze lijn terug. Als gevolg hiervan besloten de Franse financiers zich uit de onderneming terug te trekken. Op 1 december 1874 werd de exploitatie definitief gestaakt, en op 2 juli 1875 werd de ANRM failliet verklaard.

De concessie voor de paardentramlijn werd door de Société Anonyme des Tramways de La Haye uit de boedel opgekocht.