All I really want to do (lied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

All I really want to do is een lied geschreven door Bob Dylan.

Dylan[bewerken]

All I really want to do
Nummer van:
Bob Dylan
Van het album:
Another Side of Bob Dylan
Uitgebracht 1964
Opname 1964
Genre folk
Duur 2:02
Label CBS
Schrijver(s) Bob Dylan
Volgorde op Another Side of Bob Dylan
  A1
All I really want to do
  A2
Black crow blues
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Dylan schreef het in het voorjaar van 1964 en nam het in een take op 9 juni 1964 op voor zijn studioalbum Another Side of Bob Dylan. Het lied beviel hem kennelijk, want 26 juli van datzelfde jaar zong hij het voor het eerst live tijdens het Newport Folk Festival. Hij zou het verder een groot deel van zijn loopbaan tijdens concerten zingen. Het lied is geïnspireerd door zijn scheiding met/van Suze Rotolo. Het is eigenlijk een opsomming van wat hij niet wil doen na het beëindigen van de relatie. De sluitzin van elke strofe is echter wat hij wel wil: “be friends with you”.

Dylan mag het dan wel geschreven hebben, twee andere artiesten hadden commercieel meer succes (waar Dylan door de rechten natuurlijk van meeprofiteerde).


The Byrds[bewerken]

All I really want to do
Single van:
The Byrds
Van het album:
Mr. Tambourine Man
(Cover op en.wikipedia.org)
B-kant(en) I’ll feel a whole lot better
Uitgebracht 14 juni 1965
Opname 8 maart/14 april 1965
Genre folkrock
Duur 2:02
Label CBS
Producent(en) Terry Melcher
The Byrds
1965
Mr. Tambourine Man
  1965
All I really want to do
  1965
Turn! Turn! Turn!
Volgorde op ''Mr. Tambourine Man''
6
The bells of Rhymney
  7
All I really want to do
  8
I knew I’d want you
Portaal  Portaalicoon   Muziek

All I really want to do werd de tweede single van The Byrds. Het verscheen na Mr. Tambourine Man op Columbia Records. The Byrds namen met enige tegenzin (Not really want to do) All I really want to do in maart en april 1965 op in de Columbia Studios in Hollywood. Zij vonden zelf, dat het niet zo interessant was na Mr. Tambourine Man nog eens met een Dylansong te komen. CBS dacht er anders over, ze stimuleerden The Byrds het toch te doen. CBS had daarbij wel enige haast, want hun was ter ore gekomen dat ook Cher het op single ging uitbrengen.


Cher[bewerken]

All I Really want to do
Single van:
Cher
Van het album:
All I really want to do
(Cover op en.wikipedia.org)
B-kant(en) I’m gonna love you
Uitgebracht mei 1965
Opname 1965
Genre popmuziek
Label Imperial Records
Producent(en) Sonny Bono
Cher
  1965
All I really want to do
  1965
Where do you go
Volgorde op ''All I really want to do''
  1
All I really want to do
  2
I go to sleep
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Cher had het lied in de uitvoering van The Byrds enkele keren gehoord tijdens hun optredens in maart 1965. Het verhaal gaat dat Cher en haar muziekproducent Sonny Bono het nummer ook tijdens een van die optredens opgenomen hadden om het materiaal te gebruiken bij hun opnamen. Cher was met alles kennelijk wat vlotter, want haar opname verscheen in mei 1965, The Byrds volgden een maand later. Imperial Records ging met de eer strijken. Cher had daarbij wel een tactisch voordeel, zij noemde zowel haar debuutsingle als haar debuutalbum als soloartiesten naar het lied van Dylan. Ook Cher zou het lied gedurende meerdere jaren zingen tijdens concerten.

Andere versies[bewerken]

Een hele rij artiesten nam vervolgens het lied ook op: Hugues Aufray, *Duane Eddy: The McCoys, Billy Strange, The Surfaris, Baroque Inevitable, Sebastian Cabot, The Hollies (voor Hollies sing Dylan, Bold, World Party, The Four Seasons, Flower Power, The Hooters, Julian Coryell, Gerald Quintana en Jordi Batiste, Barb Jungr, Bryan Ferry (voor Dylanesque), Tim Fagan en Josh Sigurdson. Geen van deze artiesten wist het succes van The Byrds en Cher maar enigszins te benaderen.

Hitlijsten[bewerken]

Het “gevecht” tussen CBS en Imperial bleef onbeslist. Terwijl de versie van Cher beter verkocht in de Verenigde Staten dan die van The Byrds (een 15e plaats voor Cher tegenover een 40e van The Byrds), was de verkoop in het Verenigd Koninkrijk andersom (een 4e plaats voor The Byrds tegenover een 9e voor Cher).
Voor Nederland en België was er alleen de Nederlandse Top 40. Deze hitlijst ging toen uit van de samengevoegde verkopen, zodoende werd het plaatje maar eenmaal in de lijst genoteerd.

Hitnotering: week 35 t/m 44 in 1965
Week: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Positie: 23 20 18 17 15 18 22 33 36 36 uit

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17
All I really want to do (The Byrds) - - - 1976 - - - - - - - - - - - - - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.