Zuidelijke alligatorhagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alligatorhagedis)
Naar navigatie springen Jump to search
Zuidelijke alligatorhagedis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Elgaria multicarinata in San Fernando Valley 2015-03-22.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Diploglossa (Hazelwormachtigen)
Familie:Anguidae (Hazelwormen)
Geslacht:Elgaria
Soort
Elgaria multicarinata
(Blainville, 1835)
Afbeeldingen Zuidelijke alligatorhagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zuidelijke alligatorhagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De zuidelijke alligatorhagedis[2] (Elgaria multicarinata) is een hagedis uit de familie hazelwormen (Anguidae). Recentelijk is de wetenschappelijke naam veranderd; vroeger was de naam Gerrhonotus multicarinatus, deze wordt in de literatuur nog gebruikt.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze wat vreemde hagedis ziet eruit als een uitgerekte krokodil vanwege het langgerekte lichaam, lange kop en met name de zeer grove schubben en tekening van de rug. Omdat de hagedis maar 20 centimeter lang wordt, ziet hij er hoogstens op een foto gevaarlijk uit. Ondanks de lengte eet de zuidelijke alligatorhagedis soms kleine knaagdieren en schorpioenen, maar voornamelijk insecten. De kleur is meestal donkerbruin tot bijna zwart. Jongere dieren zijn lichter tot beige en de meeste exemplaren hebben een duidelijk afstekende lichtbruine tot witte met donkerbruin tot zwarte bandering die erg grillig is en doorloopt van de nek tot het staartpunt.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

De zuidelijke alligatorhagedis komt voor in het midden van de Verenigde Staten rond de staat Californië, maar in sommige staten is het niet duidelijk of deze soort er nog wel voorkomt. Het is een dagactieve soort die van droge, open en vooral zonnige plekken houdt met veel kruid-achtige vegetatie waar hij zich onder kan verstoppen. Klimmen kan deze hagedis niet zo best en het is een bodembewoner. Omdat de soort niet algemeen meer voorkomt, is er niet veel bekend over de levenswijze van deze dieren. Om te voorkomen dat de soort nog verder achteruit gaat, is hij beschermd en mag niet meer worden gedood of gevangen. Vanwege het bizarre uiterlijk van de mini-krokodil is deze soort zeer populair in de handel in exotische dieren.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]