Hazelwormen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hazelwormen
Gewone hazelworm (Anguis fragilis)
Gewone hazelworm (Anguis fragilis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Diploglossa (Hazelwormachtigen)
Familie
Anguidae
Gray, 1825
Afbeeldingen Hazelwormen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hazelwormen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Hazelwormen[1] (Anguidae) vormen een familie van vaak pootloze hagedissen.[2] Er zijn ook wel soorten die nog kleine pootjes hebben of de voorpoten hebben verloren maar nog wel achterpoten bezitten.

Kenmerken[bewerken]

De huid is sterk bepantserd met grove, meestal niet-overlappende schubben. Veel soorten hebben, net als de schildhagedissen, een huidplooi over de flanken die enigszins uitrekbaar is om de ademhaling, zwangerschap en voedselopname te vergemakkelijken.

Leefwijze[bewerken]

Ze jagen vooral op wormen, (naakt)slakken en insecten of de larven. De meeste soorten zijn eierlevendbarend, sommige zetten eieren af.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Hazelwormen komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Europa en Azië. Er zijn ongeveer 75 soorten in tien geslachten, de meeste komen voor in Amerika. Vanwege het ontbreken van pootjes zijn veel soorten uitsluitend bodembewonend, soms schuilend in holen. De bekendste vertegenwoordiger is de hazelworm (Anguis fragilis), een tot 40 centimeter lange soort die in vrijwel heel Europa en Klein-Azië voorkomt, ook in Nederland en België.[2]

Taxonomie[bewerken]

De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1825. De hazelwormen worden verdeeld in families, geslachten en soorten. Een aantal geslachten wordt tegenwoordig tot een aparte familie gerekend, de Diploglossidae.

Er zijn ook groepen van hazelwormen die alleen als fossiel bekend zijn, en lang geleden leefden. Een voorbeeld zijn de vertegenwoordigers van de familie Glyptosaurinae, die uitstierven in het Paleogeen.

Geslachten[bewerken]

De huidige geslachten van de familie hazelwormen zijn onderstaand weergegeven.

Zie ook[bewerken]

Lijst van hazelwormen

Bronvermelding[bewerken]