Gymnophthalmidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gymnophthalmidae
Bachia bicolor
Bachia bicolor
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie
Gymnophthalmidae
Merrem, 1820
Afbeeldingen Gymnophthalmidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gymnophthalmidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Gymnophthalmidae zijn een familie van hagedissen die behoren tot de skinkachtigen (Scincomorpha).[1] Er is nog geen Nederlandstalige naam voor deze groep.

De meeste soorten komen voor in Zuid-Amerika, enkele komen noordelijker voor in Midden-Amerika tot in delen van Mexico. Soorten uit het geslacht Neusticurus zijn waterminnend.

Uiterlijke kenmerken en levenswijze[bewerken]

Het lichaam is langwerpig en draagt een relatief lange staart. De meeste vertegenwoordigers hebben een typisch skinkachtig lichaam met kleine pootjes of helemaal geen poten, en een gladde schubbenhuid. Soorten waarbij de pootjes ontbreken hebben vaak een gravende levenswijze.

Alle soorten in deze familie zijn eierleggend, in tegenstelling tot de gelijkende skinken en hazelwormen. De vertegenwoordigers van deze groepen zijn soms levendbarend. Sommige soorten zijn parthenogenetisch. Gymnophthalmidae leven van kleine ongewervelden zoals insecten en sommige soorten zijn gespecialiseerd in bepaalde prooien, zoals het eten van mieren.

Taxonomie en naamgeving[bewerken]

De Gymnophthalmidae werden vroeger wel als onderfamilie van de tejuhagedissen (Teiidae) gezien. De familie is verwant aan de skinken (Scincidae), maar nog meer aan de tejuhagedissen, die net zoals deze familie alleen in de Amerika's voorkomen.

De wetenschappelijke naam Gymnophthalmidae wordt uitgesproken als giem nof tal mie dee. De verschillende soorten worden ook wel brilhagedissen of brilteju's genoemd. Deze naam slaat op het doorzichtige onderste ooglid, waardoor de hagedissen met gesloten ogen toch kunnen zien. Ze hebben dus geen vastgegroeide schub over het oog, zoals veel gekko's en alle slangen.

Geslachten[bewerken]

Er zijn 244 soorten in 45 geslachten, waarvan er 17 monotypisch zijn. Onderstaand een lijst van alle geslachten.

Bronvermelding[bewerken]