Schildhagedissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schildhagedissen
Vierstreepgordelhagedis (Zonosaurus quadrilineatus)
Vierstreepgordelhagedis (Zonosaurus quadrilineatus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie
Gerrhosauridae
Fitzinger, 1843
Afbeeldingen Schildhagedissen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schildhagedissen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Schildhagedissen (Gerrhosauridae) zijn een familie van hagedissen (Lacertilia). Deze familie werd lange tijd als onderfamilie van de gordelstaarthagedissen (Cordylidae) beschouwd, maar tegenwoordig als aparte familie. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Leopold Fitzinger in 1843.

Schildhagedissen worden zo genoemd vanwege de vergrote schubben met in iedere schub een beenplaatje zodat ze een erg dik en stevig pantser hebben. Het buik- en rugpantser zijn gescheiden door een huidplooi aan de flank, zodat het lichaam in grootte toe kan nemen. Schildhagedissen kennen caudale autotomie; ze kunnen hun staart laten vallen bij bedreiging. Alle soorten zetten eieren af.[1]

Alle soorten komen voor in Afrika en op het oostelijk gelegen eiland Madagaskar.[2] Schildhagedissen zijn slanke dieren met een lichter pantser dan de verwante gordelstaarthagedissen, bestaande uit gladde, nauwsluitende schubben zonder punten. Hiermee verschillen ze van veel gordelstaarthagedissen die wel gepunte schubben hebben.

Geslachten[bewerken]

Onderstaand een indeling van de geslachten van de schildhagedissen. Er zijn 37 soorten in zeven geslachten, zie voor alle soorten ook de lijst van schildhagedissen.

Bronvermelding[bewerken]