Gordelstaarthagedissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gordelstaarthagedissen
Cordylus tropidosternum
Cordylus tropidosternum
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie
Cordylidae
Fitzinger, 1826
Afbeeldingen Gordelstaarthagedissen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gordelstaarthagedissen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Gordelstaarthagedissen[1] (Cordylidae) zijn een familie van hagedissen. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Leopold Fitzinger in 1826.

De familie wordt vertegenwoordigd door 64 soorten die verdeeld zijn in tien geslachten.[2] Een aantal geslachten zijn recentelijk erkend, zoals het geslacht Smaug, waartoe de reuzengordelstaarthagedis (Smaug giganteus) toe behoort. Dit geslacht is vernoemd naar de draak Smaug uit de The Hobbit-merchandise. Over de genetische relaties binnen deze familie is nog veel onduidelijk. De genera Chamaesaura, Cordylus en Pseudocordylus bleken in een in 2001 uitgevoerd onderzoek één genetische geslachtengroep te vormen.

Kenmerken[bewerken]

Gordelstaarthagedissen zijn sterk bepantserde hagedissen met puntige schubben. Veel soorten hebben doorns op de staart. Een kenmerkende verdedigingsmethode van deze dieren is zich in een hol terugtrekken en zich dan opblazen, waardoor ze vast komen te zitten in hun schuilplaats. Ze slaan hierbij wild met hun venijnige staart. Sommige soorten hebben gedegenereerde poten zoals de pootjesslangen uit het geslacht Chamaesaura. Vrijwel alle soorten, op de soorten uit het geslacht Platysaurus na, zijn eierlevendbarend, in tegenstelling tot de schildhagedissen die allemaal eierleggend zijn.

Geslachten[bewerken]

Onderstaand een lijst van geslachten, zie voor een lijst van alle soorten ook de lijst van gordelstaarthagedissen.

Familie Cordylidae

Bronvermelding[bewerken]