Phrynosomatidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Phrynosomatidae
Haagleguaan (Sceloporus undulatus)
Haagleguaan (Sceloporus undulatus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie
Phrynosomatidae
Fitzinger, 1843
Afbeeldingen Phrynosomatidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Phrynosomatidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Phrynosomatidae vormen een familie van hagedissen. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Leopold Fitzinger in 1843.[1]

Er is nog geen eenduidige Nederlandse naam voor deze groep, die vroeger als onderfamilie (Phrynosomatinae) tot de familie leguanen (Iguanidae) werd gerekend. Tot de Phrynosomatidae behoren onder andere de stekelleguanen (Sceloporus), de franjeteenleguanen (Uma) en de padhagedissen (Phrynosoma).

Deze hagedissen hebben vrijwel allemaal een afgeplat lichaam, vooral bij de buik. De bekendste soorten komen uit het geslacht Phrynosoma en staan bekend als padhagedissen vanwege het zeer afgeplatte lijf, de korte staart en de grote stompe kop.

Er zijn 148 soorten en regelmatig wordt een nieuwe soort ontdekt, zoals de pas in 2014 wetenschappelijk beschreven soort Phrynosoma sherbrookei. De verschillende soorten worden verdeeld in 9 geslachten. Tot voor kort was er ook een tiende geslacht, Sator, maar dit wordt niet meer erkend en deze soorten worden tegenwoordig tot Sceloporus gerekend.

Phrynosomatidae zijn meestal bodembewonend en komen voor in Noord-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika, ze leven in warme streken. De meeste soorten zijn eierleggend.

Taxonomie[bewerken]

Onderstaand een lijst van geslachten Phrynosomatidae, zie voor een lijst van alle soorten de lijst van Phrynosomatidae.

Familie Phrynosomatidae

Bronvermelding[bewerken]