Leiosauridae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leiosauridae
Pristidactylus achalensis
Pristidactylus achalensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Superfamilie:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie
Leiosauridae
Frost et al, 2001
Afbeeldingen Leiosauridae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Leiosauridae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Leiosauridae zijn een familie van hagedissen waarvan de soorten ook wel onechte anolissen worden genoemd. De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Frost et al in 2001.[1]

Lange tijd werd de familie als onderfamilie van de anolissen (Dactyloidae) gezien, waarvan ze afstammen en ook sterk op lijken. Er zijn 32 soorten, de meeste soorten leven in Argentinië, Brazilië en Ecuador in Zuid-Amerika. Ook in de Verenigde Staten komen soorten voor, maar deze zijn hier uitgezet of ontsnapt.

De Leiosauridae hebben een anolisachtige verschijning hoewel veel soorten een sterk gedrongen lichaam hebben en een verhoudingsgewijs kleinere staart maar een juist grotere stompere kop. Dit geldt vooral voor de onderfamilie Leiosaurinae, soorten uit de onderfamilie Enyaliinae zijn wat slanker en meer leguaan-achtig, in tegenstelling tot veel anolissen ontbreekt echter een keelzak. Ongeveer de helft van de soorten is meer bodembewonend dan boombewonend, van de anolissen leven veruit de meeste soorten in bomen. Alle soorten leven van kleine ongewervelden en zijn eierleggend.

Taxonomie[bewerken]

Familie Leiosauridae

Bronvermelding[bewerken]