Echte schildhagedissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Echte schildhagedissen
Geelkeelschildhagedis (Gerrhosaurus flavigularis)
Geelkeelschildhagedis (Gerrhosaurus flavigularis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Gerrhosauridae (Schildhagedissen)
Geslacht
Gerrhosaurus
Wiegmann, 1828
Afbeeldingen Echte schildhagedissen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Echte schildhagedissen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Echte schildhagedissen[1] (Gerrhosaurus) zijn een geslacht van hagedissen uit de familie schildhagedissen (Gerrhosauridae).

Naam en indeling[bewerken]

De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Arend Friedrich August Wiegmann in 1828.[2] De wetenschappelijke geslachtsnaam Gerrhosaurus betekent vrij vertaald 'schildhagedis'; γέρρον, gerrhon = schild en σαῦρος, sauros = hagedis.

Er zijn zeven soorten, vroeger werd ook de Soedanese schildhagedis tot dit geslacht gerekend, maar tegenwoordig is deze soort in het monotypische geslacht Broadleysaurus geplaatst. Ook de reuzenschildhagedis (Matobosaurus validus) werd lange tijd tot het geslacht Gerrhosaurus gerekend.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Het lichaam is langwerpig van vorm, de poten zijn goed ontwikkeld. De kop gaat zonder insnoering over in het lichaam. De staart kan worden afgeworpen, dit wordt wel caudale autotomie genoemd.

De schubben zijn groot en vierkant en zijn in duidelijke rijen geplaatst. Onder de schubben zijn beenplaten (osteodermen) aanwezig die het lichaam erg stijf maken. Alle soorten hebben een huidplooi aan iedere zijde van de flank om het lichaamsvolume te vergroten. Het zou anders moeilijk worden om veel te kunnen eten, adem te halen of zwanger te worden.[3]

Verspreiding en habitat[bewerken]

Alle soorten komen voor in grote delen van voornamelijk zuidelijk Afrika. Schildhagedissen leven in de landen Angola, Botswana, Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Kinshasa, Ethiopië, Gabon, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibië, Soedan, Somalië, Swaziland, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika.

De habitat bestaat uit de relatief droge savanne- en steppegebieden in Afrika. Geen enkele soort is te vinden in de tropische regenwouden van het continent. Verschillende soorten zijn populair als exotisch huisdier in een terrarium. De dieren hebben een droog rotsterrarium nodig.

Soortenlijst[bewerken]

Soorten uit het geslacht Gerrhosaurus
Naam Auteur Verspreidingsgebied
Gerrhosaurus auritus Boettger, 1887 Angola, Botswana, Congo-Kinshasa, Namibië, Zambia
Gerrhosaurus bulsi Laurent, 1954 Congo-Kinshasa, Zambia, Angola
Geelkeelschildhagedis (Gerrhosaurus flavigularis) Wiegmann, 1828 Botswana, Centraal-Afrikaanse Republiek, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibië, Soedan, Somalië, Swaziland, Tanzania, Zambia, Zimbabwe
Gerrhosaurus multilineatus Bocage, 1866 Angola, Botswana, Congo-Kinshasa, Namibië, Zambia
Gerrhosaurus nigrolineatus Hallowell, 1857 Angola, Botswana, Congo-Kinshasa, Gabon, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibië, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika
Zandschildhagedis (Gerrhosaurus skoogi) Andersson, 1916 Angola, Namibië
Gerrhosaurus typicus Smith, 1837 Namibië, Zuid-Afrika

Bronvermelding[bewerken]