Ambarawa (Semarang)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ambarawa
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Ambarawa (Semarang)
Ambarawa (Semarang)
Situering
Eiland Java
Provincie Midden-Java
Coördinaten 7° 16′ ZB, 110° 24′ OL
Detailkaart
Ambarawa (Semarang)
Ambarawa (Semarang)
Locatie in Java
Foto's
De Chinese wijk te Ambarawa, Semarang (1880)
De Chinese wijk te Ambarawa, Semarang (1880)
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Ambarawa is een Indonesische stad in Midden-Java, op ongeveer 50 km ten zuiden van Semarang. De stad is vooral bekend vanwege het Spoorwegmuseum Ambarawa.

Ambarawa was vroeger een plaatsje, vlakbij Fort Willem I gelegen; dit fort was een groot legerkamp van het KNIL. Het kamp was door spoorwegen verbonden met Semarang en met Jogjakarta. Voor dit laatste traject moest een tandradspoorweg van zeven kilometer worden aangelegd, die in 1905 gereed was. Een deel daarvan wordt nog met het originele materieel bereden voor toeristen.

De spoorlijn Kedungjati-Ambarawa werd officieel geopend op 21 mei 1873, tegelijk met het bijbehorende station. De laatste lijn werd opgeheven in 1976. Dit station is sinds de opheffing in 1976 het spoorwegmuseum van Indonesië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen bij Ambarawa twee zogeheten jappenkampen; Ambarawa 6 en Ambarawa 7. Hier werden vooral jongens ouder dan 10 jaar, en oudere mannen gevangengezet. Daarnaast bestonden nog de kampen Ambarawa 8 en Ambarawa 9 bestemd voor voornamelijk vrouwen en kinderen. Vlak bij Ambarawa lag het kamp Banyubiru, dat vooral als opvangkamp voor vrouwen en kinderen fungeerde tegen het eind van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in 1945.

Geboren in Ambarawa[bewerken]

Externe links[bewerken]