Ambulancechauffeur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een ambulancechauffeur is een bestuurder van een ambulance. Hij is onderdeel van een team dat bestaat uit een ambulancechauffeur en een ambulanceverpleegkundige. Dit team krijgt zijn opdrachten van de meldkamer ambulancezorg.

Taken[bewerken]

De chauffeur heeft een op spoedvervoer gerelateerde rijopleiding gehad en is verantwoordelijk voor de technische staat van de auto. Hij is in staat kleine reparaties en controles uit te voeren aan de ambulance.

Tijdens een hulpverlening verzorgt de ambulancechauffeur de communicatie met andere hulpverleningsdiensten waar onder de meldkamer, politie, brandweer, EHBO'ers, huisarts en Mobiel Medisch Team.

De bestuurder is geschoold om de verpleegkundige te kunnen assisteren. Ook het begeleiden van de patiënt, familie en omstanders is onderdeel van de functie.

Opleidingen in Nederland[bewerken]

Een ambulancechauffeur heeft een opleiding gevolgd bij de Stichting Opleidingen Scholingen Ambulancehulpverleners (SOSA). Elke drie jaar moet hij terugkomen bij deze opleiding voor de profcheck. Voor het besturen van een ambulance in Nederland is rijbewijs C of C1 nodig.

De opleidingen van de SOSA hebben met name betrekking op het verpleegkundig-assisterende gedeelte van het werk.

De Academie voor Ambulancezorg te Harderwijk[1] verzorgt opleidingen met betrekking tot de algemene en bijzondere rijvaardigheid alsmede de benodigde technische kennis. Ook worden daar scholingsbijeenkomsten aangeboden waarbij de nadruk wordt gelegd op specifieke medische gebieden zoals psychiatrie, verloskunde, enzovoort.

Naast deze twee opleidingen volgt de ambulancechauffeur trainingen van de eigen Regionale ambulancevoorziening. Tijdens deze trainingen worden verschillende deelvaardigheden getraind, waarna jaarlijks een individuele bekwaamheidsverklaring wordt afgegeven door de medisch manager van de ambulancedienst.