Amivedi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Amivedi is een Nederlandse stichting die zich inzet voor vermiste en gevonden dieren. In de regel gaat het hierbij om huisdieren. De stichting bestaat uit louter vrijwilligers en draait volledig op giften.

De naam van de stichting, die sinds 1933 bestaat, is een afkorting van "AMor est Iustitia VErzorging van DIeren." Amor est Iustitia is Latijn voor "Liefde is gerechtigheid", de toevoeging "verzorging van dieren" gaf aan dat de organisatie dieren wilden verzorgen in de breedste zin van het woord. Het verzorgen van dieren was echter alleen in de beginjaren van Amivedi aan de orde. Later zette zij zich alleen nog in voor het terugvinden van vermiste dieren en het zoeken van een eigenaar bij een gevonden dier. Het logo van Amivedi bestaat uit vier dieren (een ezel, een hond, een kat en een haan) die op elkaars rug staan. Dit logo verwijst naar de Bremer stadsmuzikanten, een sprookje van Grimm.

Amivedi werkt nauw samen met meerdere instanties: niet alleen met dierenasiels, maar ook met de dierenbescherming, dierenartsen, dierenopvangcentra, politie, kattenhulp, dierenambulances, katvinder, dierencentrale en de gemeentelijke reinigingsdienst. Verder maakt Amivedi sinds de komst van internet uitvoerig gebruik van dit digitale medium. Om dieren makkelijk terug te kunnen vinden, adviseert Amivedi aan diereneigenaars om dieren te laten chippen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]