Amstelkade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Amstelkade is de kade van de rivier de Amstel in Nederland. De Amstel stroomt door verschillende Nederlandse gemeenten.

Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

De Amstelkade is sinds 1922 een straat aan de zuidzijde van het Amstelkanaal in stadsdeel Zuid in Amsterdam. De straat en het kanaal zijn vernoemd naar de nabijgelegen rivier.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Amstelkade ligt in de Rivierenbuurt en loopt parallel aan de Vrijheidslaan en de Churchilllaan. De kade begint aan de Amsteldijk bij de P.L. Kramerbrug en loopt aan het einde in een bocht naar de eerdergenoemde Churchilllaan. De Amstelkade ligt in het postcodegebied 1078.

De straat kruist enkele verkeerswegen, te weten de Amsteldijk (aan het begin), de Rijnstraat en de Maasstraat en tegen het einde de Scheldestraat. Door de Rijnstraat rijdt tram 4 en door de Scheldestraat tram 12.

Het Amstelkanaal scheidt de wijken Rivierenbuurt en De Pijp. Aan de overzijde van het water ligt, in De Pijp, de Jozef Israëlskade.

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

Langs de Amstelkade zijn nauwelijks winkels of bedrijven te vinden. De straat heeft puur een woonfunctie. De kade kent verschillende woonblokken die in de stijl van de Amsterdamse School zijn gebouwd. Langs het begin van de kade bevindt zich het Borssenburgplein, waar een buurtcentrum is gevestigd.

Rijksmonumenten aan de Amstelkade[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Amstelkade liggen enkele rijksmonumenten: