Anania

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anania
Anania funebris, de lichtbalmot
Anania funebris, de lichtbalmot
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Crambidae (Grasmotten)
Onderfamilie:Pyraustinae
Geslacht
Anania
Hübner, 1823
Typesoort
Phalaena octomaculata Linnaeus, 1771
Afbeeldingen Anania op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anania op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Anania is een geslacht van vlinders uit de familie van de grasmotten (Crambidae). De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1823 door Jacob Hübner.[1]

Typesoort[bewerken]

Hübner beschreef en benoemde in 1823 in het geslacht Anania slecht één soort: Anania quinqualis, uit Brazilië, waarvan nu wordt aangenomen dat het dezelfde soort is als Syngamia florella (Stoll, 1781), maar noemde en passant de gelijkenis met "A. guttalis", onder verwijzing naar "Schifl. Verz. Pyr. B. 45".[1] Dat laatste is een verwijzing naar de "Verzeichnis" van [Denis &] Schiffermüller, waarmee Ankündung eines systematischen Werkes von den Schmetterlingen der Wienergegend (1775) wordt bedoeld. De titel van de tweede, ongewijzigde druk (1776) was Systematisches Verzeichnis der Schmetterlinge der Wienergegend,[2] en er werd vaak naar verwezen als "Wienerverzeichnis" of "Systematisches Verzeichnis".[3] "Pyr. B. 45" is soort 45 van groep B van de "Pyralides": "P. Guttalis" = Pyralis guttalis[4] en die soort werd door Hübner dus impliciet (als A. guttalis) ook in Anania geplaatst, toen hij dat geslacht benoemde.

In 1840 noemde Westwood "G. 8-maculata L." (Phalaena (Geometra) octomaculata Linnaeus, 1771) als de typesoort van dit geslacht,[5] een soort die geen deel uitmaakte van het geslacht in de oorspronkelijke publicatie, en op grond van ICZN-artikel 69 is achteraf bepaald dat dit als aanwijzing van een typesoort niet acceptabel was.[6] De aanwijzing van Pyralis funeralis Hübner, 1796, door Shibuya in 1928, en die van Phalaena funebris Ström, 1768, door Mutuura in 1954, werden om dezelfde reden niet geaccepteerd. In 1964 vermeldde Hans-Joachim Hannemann nogmaals Phalaena octomaculata Linnaeus, 1771 als typesoort van het geslacht maar noemde die soort ook meteen als een ouder synoniem van Pyralis guttalis Denis & Schiffermüller, 1775, waarmee wél aan de eis was voldaan dat de typesoort moet worden gekozen uit of gelinkt moet zijn aan het oorspronkelijk opgenomen materiaal.[7][8] De typesoort is dus Pyralis guttalis.

Synoniemen[bewerken]

Soorten[bewerken]