Ando Hiroshige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ando Hiroshige

Ando Hiroshige, ook bekend als Utagawa Hiroshige, (Japans: 歌川広重, Utagawa Hiroshige) geboren als Andō Tokutarō (Japans: 安藤 徳太郎) (Edo, 1797 – aldaar, 12 oktober 1858) was een Japans kunstenaar.

Hij maakte ukiyo-e (Japanse houtsnede-druk) prints. Het bekendst is hij geworden door zijn landschapsafbeeldingen. Zijn roem vergaarde hij in de periode 1831-1834 met de publicatie van De 53 halteplaatsen van de Tōkaidō, een serie van 55 prenten met de halteplaatsen en het begin- en eindpunt van de Tōkaidō, de belangrijkste weg tussen Edo en Kyoto. Zijn succes resulteerde in een grote werkdruk die een periode van mindere artisticiteit in de jaren 1840-1850 tot gevolg had. In 1856 begon hij aan zijn laatste grote werk, Honderd beroemde gezichten van Edo.

Katsushika Hokusai is een inspiratiebron geweest voor Hiroshige, maar Hiroshige zelf heeft op briljante wijze het landschapsgenre verder ontwikkeld. De echtgenoot van Hiroshiges geadopteerde dochter volgde hem op als Hiroshige II.

Vincent van Gogh en Hiroshige[bewerken | brontekst bewerken]

Vincent van Gogh was een groot bewonderaar van Hiroshige en heeft een aantal kopieën van zijn werk gemaakt, waaronder de afbeelding Kameido Ume (origineel links, Van Goghs kopie rechts). Over zijn bewondering voor de Japanse houtsnedes schreef hij op 24 september 1888 aan zijn broer Theo:

Ik benijd de Japanners de buitengewone duidelijkheid die alle dingen bij hen hebben. Nooit is het vervelend en nooit lijkt het haastig gedaan. Hun werk is even simpel als ademhalen en zij maken een figuur in enkele zekere trekken met hetzelfde gemak alsof het zoiets eenvoudigs betrof als het dichtknopen van je vest.

Zie de categorie Utagawa Hiroshige van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.