AnkhHermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitgeverij AnkhHermes
Oprichting 1923
Eigenaar VBK Uitgeversgroep
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Utrecht
Website http://www.ankh-hermes.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Uitgeverij AnkhHermes is de grootste non-fictie uitgeverij in Nederland op het gebied van spiritualiteit, bewustwording en zingeving, voorheen gevestigd te Deventer. In 1923 werd de uitgeverij gesticht als onderdeel van Uitgeverij Kluwer, maar vanaf 1972 werd zij onafhankelijk onder het bewind van een van de telgen van de Kluwer-familie, eigenaar Paul Kluwer, en kreeg zij de naam Uitgeverij AnkhHermes. In 2008 werd het Deventer bedrijf, toen nog steeds eigendom van de familie Kluwer, overgenomen door uitgeefconcern NDC/VBK en het ging in januari 2011 op in het cluster Zingeving & Religie van VBK|media, gevestigd te Utrecht. Enkele maanden later verhuisde AnkhHermes (met nieuwe naam – zonder streepje – en nieuw logo) naar een modern kantoorpand in Utrecht.

De oorspronkelijke naam Ankh-Hermes is afgeleid van de Egyptische ankh, een hiërogliefenteken dat staat voor leven, en van Hermes Trismegistus. De ankh en de slangen van de staf van Hermes (caduceus) zijn dan ook onderdeel van het logo van de uitgeverij.

Het uitgeefhuis van onder andere Eckhart Tolle, Louise Hay, Marianne Williamson, Thomas Moore, Alan Watts, Lynne McTaggart, Hannah Cuppen, Hans Stolp, Willem Glaudemans. De uitgeverij was oorspronkelijk gespecialiseerd in de uitgave van oosterse spiritualiteit, esoterische werken en werd destijds zelfstandig met de uitgave van Waren de goden kosmonauten van Erich von Däniken.

De eerste titels die onder de naam Uitgeverij AnkhHermes werden uitgegeven waren Nieuwe sporen naar het verleden. Kenden Columbus, Magalhães en Piri Reis de kaarten van Glareanus? door M.H.J.Th. van der Veer en P. Moerman (1972), en de vele herdrukken van de uit het fonds van Kluwer overgenomen Nederlandse vertaling van Waren de goden kosmonauten? Herinneringen aan de toekomst van Erich von Däniken.

Tot de voorkeursgebieden van de uitgeverij behoren verder milieuziektes en milieuaandoeningen, en persoonlijke verhalen over zelfhelende vermogens. In de AnkhHermes-bibliotheek zijn Een Cursus in Wonderen en de I Tjing te vinden, maar ook boeken over het gnosticisme, reiki, astrologie, kabbalistiek, padwerk en parapsychologie. De uitgeverij publiceerde onder meer werk van neognostisch historicus Jacob Slavenburg en de reïncarnatietherapeut Henri de Vidal de St. Germain. Daarnaast organiseerde de uitgeverij activiteiten zoals symposia, zoals in 2005 over Het intuïtieve kind in het Aquariustijdperk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]