Hermes Trismegistus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esoterie
DeeHieroglyph.gif
Westerse esoterie
Portaal  Portaalicoon  Esoterie
Hermes geeft met zijn rechterhand een (wet)boek aan de licht nijgende Mozes, terwijl zijn linkerhand rust op een bord waarop van het goddelijke woord sprake is. Onder Hermes staat: "Hermis Mercurius Trismegistus contemporaneus Moysi"
Hermes Trismegistus, vloermozaïek in de Kathedraal van Siena.

Hermes Trismegistus is een mythische figuur, wiens naam "Hermes de driemaal (of driewerf) grootste" betekent (grootste filosoof, priester en koning); afgeleid van Ἑρμῆς Τρισμέγιστος (Hermes Trismegistos), de Griekse naam van de Egyptische god van de wijsheid en het schrift, Thoth.

Trismegistus fungeerde als profeet en spiritueel leider van de hermetiek. Hij was een inspiratie voor de de westerse esoterie, met name voor de westerse alchemie en de westerse astrologie.

Gedurende de Middeleeuwen werd een reeks geschriften aan hem toegeschreven, bekend onder de naam Hermetica, waaronder de Smaragden Tafel en het Corpus Hermeticum. Zij vormen de kern van de esoterische wetenschappen.

Trismegistus is het meest bekend van zijn axioma uit de Smaragden Tafel: "Zo(als) boven, zo (ook) beneden", verwijzend naar de gelijkstelling van hemel en aarde, van de microkosmos en de macrokosmos. Dit hermetisch axioma is een principe dat ook wordt aangehangen in de theosofie en in de new age-beweging.

Zie ook[bewerken]