Hermes Trismegistus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hermes geeft met zijn rechterhand een (wet)boek aan de licht nijgende Mozes, terwijl zijn linkerhand rust op een bord waarop van het goddelijke woord sprake is. Onder Hermes staat: "Hermis Mercurius Trismegistus contemporaneus Moysi"
Hermes Trismegistus, vloermozaïek in de Kathedraal van Siena.

Hermes Trismegistus is een mythische figuur, wiens naam "Hermes de driemaal (of driewerf) grootste" betekent (grootste filosoof, priester en koning); afgeleid van Ἑρμῆς Τρισμέγιστος (Hermes Trismegistos), de Griekse naam van de Egyptische god van de wijsheid en het schrift, Thoth.

Trismegistus fungeerde als profeet en spiritueel leider van de hermetiek. Hij was een inspiratie voor de westerse alchemie, astrologie en het occultisme.

Gedurende de Middeleeuwen werd een reeks geschriften aan hem toegeschreven, bekend onder de naam Hermetica, waaronder de Smaragden Tafel en het Corpus Hermeticum. Zij vormen de kern van de esoterische wetenschappen.

Hij is het meest bekend van zijn axioma uit de Smaragden Tafel: "zo(als) boven, zo (ook) beneden.", verwijzend naar de gelijkstelling van hemel en aarde, van de microkosmos en de macrokosmos. Dit hermetisch axioma is een principe dat ook wordt aangehangen in de theosofie en in de New age-beweging.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Coudert, Allison, Alchemie: De steen der wijzen (Ankh-Hermes: Deventer, 1984), ISBN 90-202-5228-3.
  • Drury, Nevill, The dictionary of the esoteric (Motilal Banarsidass: Delhi, 2004), ISBN 81-208-1989-6.
  • Ebeling, Florian, The secret history of Hermes Trismegistus: Hermeticism from ancient to modern times [Translated from the German by David Lorton] (Cornell University Press: Ithaca, 2007), ISBN 978-0-8014-4546-0.
  • Hornung, Erik, The secret lore of Egypt: Its impact on the west (Cornell University Press: Ithaca and London, 2001 - ISBN 0-8014-3847-0).
  • Roggemans,Marcel, Geheime Egypte - Hermes Trismegistus en de Tabula Smaragdina (lulu.com : 2010), ISBN 978-1-4092-8291-4

http://www.lulu.com/product/pocketboek/geheim-egypte---hermestrismegistus-en-de-tabula-smaragdina/6378134