Anne-Wil Duthler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anne-Wil Duthler
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Anne-Wil Duthler
Geboren 30 april 1967
Functie Lid Eerste Kamer
Partij VVD
Titulatuur mr. dr.
Politieke functies
2007-2019 Lid Eerste Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Anne-Wil Duthler (Doetinchem, 30 april 1967) is een Nederlands politica, juriste, bestuurskundige en ondernemer. Zij is oprichtster van Duthler Associates, een advieskantoor op het gebied van bestuur, recht en ICT in Den Haag. Sinds 12 juni 2007 is zij senator voor de VVD. Vanaf 2014 is ze ook advocaat en partner "First Lawyers" in haar woonplaats Den Haag.

Biografie[bewerken]

Sinds 2007 is Duthler VVD-fractiesecretaris in de Eerste Kamer en voert ze het woord op de terreinen Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Jeugd&Gezin en ICT. Daarnaast was zij voorzitter van de commissie die het VVD Verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 in de gemeente Den Haag opstelde. Zij is tevens lid/secretaris van de Raad van Toezicht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), bestuurslid van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam en onderzoeker/universitair docent aan de Universiteit Leiden.[1] Duthler staat niet op de VVD-lijst van de Eerste Kamerfractie voor de periode 2019-2023.

Omstreden aanbesteding en belangenverstrengeling[bewerken]

In 2004 zou haar advieskantoor Duthler Associates volgens een artikel in HP/De Tijd (oktober 2009), een grote automatiseringsopdracht van de Belastingdienst hebben gekregen zonder de verplichte Europese aanbesteding.[2][3]. Het ging om een onderhandse opdracht van 8,9 miljoen euro[4]. Naar aanleiding van de publicatie werden Kamervragen gesteld door Jolande Sap. De zaak liep echter met een sisser af, omdat het een fout was van de Belastingdienst, niet van haar bedrijf.[5]

Echter ging het even later weer mis. In juli 2014 heeft Duthler voor een wetsvoorstel gestemd waarin adviezen van haar eigen bedrijf zijn opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.[6] De stem van Duthler was cruciaal: zonder haar stem was er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor de omstreden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015, die zorgtaken van het rijk overhevelde naar gemeenten. De VVD besloot een integriteitsonderzoek in te stellen[7].

Trivia[bewerken]

Duthler was de eerste vrouw in de parlementaire geschiedenis die tijdens haar lidmaatschap van de Eerste Kamer moeder werd (in maart 2008).

Externe links[bewerken]