Anniken Huitfeldt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anniken Huitfeldt
Anniken Huitfeldt
Geboren 29 november 1969
Bærum, Noorwegen
Politieke partij Arbeiderpartiet
Beroep politica
Minister van Buitenlandse Zaken
Huidige functie
Aangetreden 14 oktober 2021
Premier Jonas Gahr Støre
Voorganger Ine Marie Eriksen Søreide
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Aangetreden 21 september 2012
Einde termijn 16 oktober 2013
Premier Jens Stoltenberg
Voorganger Hanne Bjurstrøm
Opvolger Robert Eriksson
Minister van Cultuur
Aangetreden 20 oktober 2009
Einde termijn 21 september 2012
Premier Jens Stoltenberg
Voorganger Trond Giske
Opvolger Hadia Tajik
Minister voor Gezin en Emancipatie
Aangetreden 29 februari 2008
Einde termijn 20 oktober 2009
Premier Jens Stoltenberg
Voorganger Manuela Ramin Osmundsen
Opvolger Audun Lysbakken
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Anniken Scherning Huitfeldt (Bærum, 29 november 1969) is een Noors politica van de Arbeiderspartij. Sinds oktober 2021 is zij minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Jonas Gahr Støre. Eerder bekleedde ze verschillende andere ministerschappen in het tweede kabinet van Jens Stoltenberg (2008–2013). Sinds 2005 is Huitfeldt parlementslid in de Storting.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Huitfeldt werd geboren in Bærum, een forenzengemeente aan de westkant van Oslo. Ze stamt uit een oud Deens-Noors adellijk geslacht. Haar vader was rechter, haar moeder lector. Huitfeldt studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Oslo, waar ze in 1996 afstudeerde. Na haar studie werkte ze onder meer als onderzoekster bij de universiteit.

Tijdens haar opleiding was Huitfeldt actief in de jongerenorganisatie van de Arbeiderspartij (Arbeiderpartiet). Nadat ze eerder reservelid van de Storting was, werd ze bij de verkiezingen van 2005 gekozen tot parlementslid voor Akershus.

In 2008 werd ze benoemd tot minister voor Gezin en Emancipatie in het kabinet-Stoltenberg II. Hiermee werd ze de opvolgster van Manuela Ramin Osmundsen, die gedwongen moest opstappen. Nadat de regering van Jens Stoltenberg in 2009 haar meerderheid had behouden, werd Huitfeldt aangesteld als minister van Cultuur. Na het tussentijdse vertrek van de minister van Sociale Zaken in september 2012 werd Huitfeldt in diens positie benoemd.

Bij de verkiezingen van 2013 verloor de regering van Stoltenberg haar meerderheid, waarna de Arbeiderspartij in de oppositie verdween. Huitfeldt werd wel als parlementslid herkozen. In het parlement werd ze bovendien gekozen als voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, een positie die ze behield na de verkiezingen van 2017.

Na de verkiezingen van 2021 kwam de Arbeiderspartij opnieuw aan de macht en werd Jonas Gahr Støre de nieuwe premier. In het kabinet-Støre, dat in oktober 2021 aantrad, werd Huitfeldt aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken.

Zie de categorie Anniken Huitfeldt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.