Antennebaarsje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Antennebaarsje
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Schmetterlingsbuntbarsch.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Familie: Cichlidae (Cichliden)
Geslacht: Mikrogeophagus
Soort
Mikrogeophagus ramirezi
Myers & Harry, 1948
Afbeeldingen Antennebaarsje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Antennebaarsje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vis vrouw 4/5 cm man 5/6 cm
Watertemperatuur 27-30 °C
pH 5-6
Minimum aquariumgrootte 60 cm
Portaal  Portaalicoon   Vissen

Het antennebaarsje (Mikrogeophagus ramirezi) is een tropische vis die ook als aquariumvis gehouden wordt. Het behoort tot de familie Cichlidae (cichliden). De vis behoorde in het verleden tot de geslachten Apistogramma en Papiliochromis, ook werd de geslachtsnaam wel geschreven als Microgeophagus, waardoor in de literatuur verschillende wetenschappelijke namen worden gebruikt. In de handel wordt hij nog weleens aangeboden onder de naam "papegaaivis", dat is echter een heel andere vis. Oorspronkelijk komt het antennebaarsje uit Zuid-Amerika: Venezuela en Colombia, het leeft in helder zwakstromend water.

Beschrijving[bewerken]

Het vrouwtje blijft ongeveer 5 centimeter lang, de mannetjes worden maximaal 6 centimeter. Mannetjes hebben daarnaast enkele verlengde vinstralen aan de voorzijde van de rugvin, vrouwtjes zijn in de voortplantingstijd te herkennen aan de legbuis. Het is een bijzonder kleurrijke vis, die in andere talen wel vlindercichlide wordt genoemd. De achterzijde van het lichaam is grijs tot blauw met helderblauwe vlekken die doorlopen op de vinnen, de voorzijde en kop is geel tot oranje van kleur. Over het oog loopt een verticale helderblauwe streep, op de flank is een donkerblauwe oogvlek aanwezig.

Kweek[bewerken]

Het antennebaarsje stelt vrij strenge eisen aan de waterkwaliteit maar is een vreedzame soort, die veel wordt gekweekt in gezelschapsaquaria. Het massaal kweken van deze soort in gevangenschap had een negatieve invloed op de grootte en de bonte kleuren, maar de invoer van wildvangexemplaren bracht verbetering. In onder andere Azië wordt de vis commercieel gekweekt, net als bij andere bontgekleurde vissoorten worden soms stoffen toegevoegd om de kleuren te versterken.

Huisvesting[bewerken]

Deze dwergcichlide kan in een kleiner aquarium gehouden worden: minstens 60 cm is voldoende voor een koppel van deze visjes met wat karperzalmpjes. Maar een wat ruimer bemeten aquarium is natuurlijk altijd beter want karperzalmen zijn iets roofzuchtiger dan ze lijken. Het mag best flink verlicht zijn, maar zwakker licht vinden ze fijner, voorwaarde is dat er genoeg schuilplaatsen zijn in de vorm van hout of rotspartijen. Deze visjes houden van een zwakke stroming in het water. De watertemperatuur moet tussen 27 en 30 graden liggen, de hardheid (DH) tussen 4 en 12 en de zuurgraad of pH 6 tot 7. Het antennebaarsje wordt doorgaans maximaal een tot twee jaar oud.

Het antennebaarsje is geen moeilijke kostganger, zowel droog als levend voer wordt graag gegeten. Het wekelijks aanbieden van levend voedsel komt zowel de kleur als de gezondheid ten goede.

Gedrag[bewerken]

Het zijn vreedzame visjes die ook kleine visjes met rust laten. Meestal worden deze vissen als koppel gehouden. Ze kunnen ook samen met soortgenoten in een aquarium gehouden worden, maar alleen in een voldoende groot aquarium (groter dan een meter). Anders zullen de vissen elkaar in de weg zitten. Deze vissen hebben de neiging om een territorium te vormen.

Voortplanting[bewerken]

Indien de natuurlijke omstandigheden nauwkeurig worden nagebootst zal de vis zich betrekkelijk eenvoudig voortplanten. De enkele honderden eitjes worden afgezet op stenen of bladeren, soms wordt een holletje gebruikt. Zoals veel cichliden kent het antennebaarsje een verregaande vorm van broedzorg, waar beide ouders aan bijdragen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]