Anteosaurinae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anteosaurinae
Fossiel voorkomen: Midden-Perm (270 - 260 Ma)
Anteosaurus
Anteosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Onderstam:Vertebrata (Gewervelden)
Klasse:Synapsida
Orde:Therapsida
Onderorde:Dinocephalia
Familie:Anteosauridae
Onderfamilie
Anteosaurinae
Boonstra, 1954
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Anteosaurinae zijn een onderfamilie van uitgestorven dieren uit de Synapsida, behorend tot familie Anteosauridae van de onderorde Dinocephalia van de orde Therapsida. Het waren grote roofdieren die tijdens het Midden-Perm leefden op meerdere continenten.

Fossiele vondsten[bewerken]

De anteosauriërs leefden circa 270 tot 260 miljoen jaar geleden. Fossiele vondsten zijn gedaan in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Kenmerken[bewerken]

De dieren uit de Anteosaurinae waren sterk gespecialiseerde en zeer grote anteosauriërs. De grote temporale vensters en prominente kaakranden fungeerden als aanhechtingsplaatsen voor krachtige kaakspieren. De beenderen van het voorhoofd waren verdikt, wat pachyostosis wordt genoemd. Mogelijk vonden net als bij de verwante tapinocephaliërs kopstootgevechten plaats tussen anteosauriërs. Het heupgewricht van de anteosauriërs komt overeen met dat van krokodillen en vermoedelijk hadden deze dieren een vergelijkbare wijze van voortbewegen.

Geslachten[bewerken]

Naamgever van de onderfamilie is Anteosaurus, bekend uit de Zuid-Afrikaanse Karoo. De overige geslachten die tot de Anteosaurinae behoren zijn Doliosauriscus en Titanophoneus uit Rusland en Sinophoneus uit de Volksrepubliek China.