Anteosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anteosaurus
Fossiel voorkomen: Midden-Perm
Anteosaurus BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Onderstam:Vertebrata (Gewervelden)
Klasse:Synapsida
Orde:Therapsida
Onderorde:Dinocephalia
Familie:Anteosauridae
Geslacht
Anteosaurus
Soorten
Anteosaurus magnificus
(Watson, 1921)
Afbeeldingen Anteosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anteosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anteosaurus is een uitgestorven basale synapside, "zoogdierachtig reptiel", uit de onderorde Dinocephalia van de orde Therapsida. Fossiele resten van dit dier zijn in gevonden in de Karoo Beds van Zuid-Afrika en zijn ongeveer 260 miljoen jaar oud (tijdvak Perm-Capitanien). Het geslacht Anteosaurus omvat één soort, Anteosaurus magnificus.

Naamgeving[bewerken]

Het geslacht is in 1921 door David Meredith Seares Watson vernoemd naar de reus Antaios. Ten onrechte wordt de naam ook wel afgeleid van het Latijn ante, "voor".

Kenmerken[bewerken]

Anteosaurus was een steviggebouwd roofdier met een lengte van vijf tot zes meter en een gewicht van 500 tot 600 kg. Hiermee is het de grootst bekende carnivore niet-zoogdier uit de Synapsida. Anteosaurus had een lange smalle schedel van circa 80 cm groot. De lange staart, zwakke poten en gespreide stand doet een krokodilachtige manier van voortbewegen vermoeden. Het aantal kiezen was beperkt en in plaats van te kauwen slikte Anteosaurus grote stukken vlees in. De relatief lange poten stelde Anteosaurus in staat om over korte afstanden te rennen, hoewel het vermoedelijk meer vanuit een hinderlaag joeg.

Leefwijze[bewerken]

Tot de mogelijke prooidieren van Anteosaurus behoorden de plantenetende vormen van de Dinocephalia zoals Moschops of Strutiocephalus, primitieve dicynodonten als Eodicynodon en pareiasauriërs zoals Bradysaurus. Anteosaurus was waarschijnlijk goed thuis op het land en leefde mogelijk deels in het water.

Fossiele vondsten[bewerken]

Fossielen van Anteosaurus zijn gevonden in de Tapinocephalus Assemblage Zone.