Anthus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anthus
Anthus cervinus (Roodkeelpieper)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht
Anthus
Bechstein, 1805
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anthus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Anthus is een geslacht van zangvogels uit de familie van de kwikstaarten en piepers (Motacillidae). Het geslacht telt meer dan 40 soorten.[1] Met uitzondering van de gouden pieper (Tmetothylacus tenellus) en de citroenpieper (Macronyx sharpei) vallen alle piepers binnen het geslacht Anthus.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten binnen het geslacht zijn over het algemeen vrij klein en hebben een spitse snavel en een ranke staart. Het verenkleed is meestal zandkleurig, bruingelig en wit, met een variabele zwarte tekening op de borst.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

In de vorige eeuw, toen DNA-onderzoek naar de taxonomie van de vogels nog in de kinderschoenen stond, werden minder soorten binnen in het geslacht Anthus beschreven en bestond de neiging om supersoorten met een groot aantal ondersoorten te onderscheiden. Zo werd (en wordt) de grote pieper (A. richardi sensu lato) opgevat als een supersoort en werden de Nieuw-Zeelandse pieper (A. novaeseelandiae), Oriëntaalse pieper (A. rufulus), kaneelpieper (A. cinnamomeus) en de Australische pieper (A. australis) opgevat als ondersoorten van de grote pieper.[2]

Ook de waterpieper (A, spinoletta s.l.) behoort tot een clade van nauw verwante soorten samen met de graspieper (A. pratensis), (gewone) waterpieper (A. spinoletta), oeverpieper (A. petrosus), Pacifische waterpieper (A. rubescens), wijnborstpieper (A. roseatus) en de roodkeelpieper (A. cervinus).[3] De oeverpieper en Pacifische waterpieper werden in de vorige eeuw nog lang als ondersoorten van de waterpieper beschouwd.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]