Antonie Lodewijk Koster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonie Lodewijk Koster
Anton koster.jpg
Persoonsgegevens
Geboren Terneuzen, 8 aug 1859
Overleden Haarlem, 28 mei 1937
Beroep(en) kunstschilder
Oriënterende gegevens
Bekende werken Rijnsburg, Bollenvelden
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Antonie Lodewijk ('Anton') Koster[1], signerend als Anton L. Koster (Terneuzen, 8 augustus 1859Haarlem, 28 mei 1937) was een Nederlands kunstschilder en vormgever. Hij werd vooral bekend als schilder van bloembollenvelden.

Leven en werk[bewerken]

Koster groeide op in Zeeland. In 1880 verhuisde hij naar Den Haag, waar hij ging studeren aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Na zijn opleiding maakte hij twee jaar lang een studiereis door Frankrijk en de Pyreneeën. In 1902 vestigde hij zich in Haarlem en daarna definitief in Heemstede. Geïnspireerd door het impressionisme en de warme, sprekende kleuren die hij in Frankrijk had waargenomen, specialiseerde hij zich in het schilderen van bloembollenvelden. Ook zijn bewondering voor Claude Monets schilderij Bollenvelden en windmolen bij Rijnsburg (1886), dat hij in Parijs had gezien, droeg bij aan deze keuze.

Koster had veel succes met zijn werk en werd wel de 'Rembrandt' onder de Hollandse bloembollenschilders genoemd. Meerdere schilderijen van Koster werden aangekocht door koningin Juliana, waaronder Het huis van Benedictus de Spinoza te Rijnsburg. Ook internationaal verkocht hij veel werk, met name in de Verenigde Staten.

Koster overleed in 1937, op 77-jarige leeftijd. Zijn werk is onder andere te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, het Teylers Museum en het Frans Halsmuseum in Haarlem, en het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Herman van Amsterdam, Piet van der Voort: Hollandse bollenvelden - Tulip Fields of Holland. Uitgeverij Lokaal Boek, Sassenheim, 2007. ISBN 9789074707206
  • Floor de Graaf: 'Anton L. Koster (1859-1937), schilder van bloembollenvelden'. Waanders Uitgevers, Zwolle; Museum De Zwarte Tulp, 2017. ISBN 9789462621503

Externe links[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. Lodewijk ook wel als Louis geschreven, met name in Engelstalige landen