Aphanus rolandri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aphanus rolandri
Aphanus rolandri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Rhyparochrominae
Geslacht:Aphanus
Soort
Aphanus rolandri
(Linnaeus, 1758)
Rolanders rookwants (Aphanus rolandri)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aphanus rolandri op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Aphanus rolandri is een wants uit de onderfamilie Rhyparochrominae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Rolanders rookwants' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Rhyparochrominae wordt ook weleens als een zelfstandige familie Rhyparochromidae gezien in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij wordt 6-7,7 mm lang. De wants is zwart van kleur met op de voorvleugels bij begin van het membraan (doorzichtige deel van de voorvleugel) een opvallende rode vlek.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in Europa van Scandinavië tot het Middellandse Zeegebied en in Noord-Afrika. Naar het oosten wordt hij in Oost-Europa zeldzamer en komt hij voor tot in West-Siberië en de Kaukasus. Ze komen voor in zowel droge, warme leefgebieden als in vochtige, gedeeltelijk beschaduwde leefgebieden.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De rolanders rookwants is polyfaag zuigt op de bodem zowel aan de zaden van planten als aan dierlijk voedsel zoals dode geleedpotigen en insecteneieren. Er is geen binding met een bepaalde plantensoort vastgesteld. De imago’s overwinteren onder losse schors van loof- en naaldbomen. De dieren zijn in het voorjaar als het warmer wordt, heel vliegactief en worden ‘s nachts aangetrokken door kunstmatige lichtbronnen. Paring komt vooral voor in mei. De mannetjes sterven kort daarna. Er wordt per jaar één generatie gevormd.