Askeptosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiklaas (overleg | bijdragen) op 30 jul 2017 om 22:40. (redactie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Askeptosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Midden-Trias
Askeptosaurus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Orde:Thalattosauria
Familie:Askeptosauridae
Geslacht
Askeptosaurus
Nopcsa, 1925
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Askeptosaurus is een monotypisch geslacht van uitgestorven reptielen die leefden in het Midden-Trias. De enige soort die in het geslacht wordt geplaatst is Askeptosaurus italicus.

Kenmerken

Dit 200 cm lange dier leefde in het water en had een gestroomlijnd lichaam, een lange, slanke hals en een lange, lintvormige staart, die bijna de helft van de totale lengte uitmaakte. Het lichaam bevatte 110 wervels, waarvan de staart er 70 bevatte. De achterpoten, die tweemaal zo lang waren als de voorpoten, waren peddelvormig en voorzien van zwemvliezen en werden behalve bij het zwemmen, ook gebruikt om te remmen en te sturen. Het lichaam werd voortbewogen door het maken van aalachtige golfbewegingen van het lichaam en de staart. De lange kaken waren bezet met scherpe, kegelvormige tanden, die iets naar achteren waren gebogen. Aan de hand van de naar achteren liggende neusgaten kon worden aangetoond, dat het dier een waterbewoner was.

Leefwijze

Mede dankzij de grote ogen, kon het dier ook op grotere schemerige diepten jagen op zijn prooien, zoals vissen. De ogen waren versterkt met een ring van beenplaten, zodat de oogbol niet samengedrukt kon worden door de enorme waterdruk op deze grote diepten.

Vondsten

Fossielen werden gevonden in Italië en Zwitserland.