Atelier Thissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atelier Thissen
Heilig Hartbeeld (Broekhuizen)
Oprichting 1883
Oprichter(s) Jozef Thissen
Land Nederland
Hoofdkantoor Roermond
Producten beeldhouwkunst
Portaal  Portaalicoon   Economie

Atelier Thissen was een Nederlandse onderneming in Roermond, gespecialiseerd in het maken van beeldhouwkunst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Beeldhouwer Jozef Thissen (1840-1920) begon zijn loopbaan in het Atelier Cuypers-Stoltzenberg. Hij ging studeren in Antwerpen en werkte daar geruime tijd. In 1883 keerde hij terug naar Nederland en startte een eigen atelier in Roermond, onder de naam Atelier voor kerkelijke kunst J. Thissen. Later werkte hij samen met zijn zoons Joseph Thissen (1886-1934) en Chris (1887-1956) Thissen, onder de naam Firma Jos. Thissen en Zn. De zoons zetten na het overlijden van hun vader het bedrijf voort.

Het atelier maakte religieuze werken voor in en rond kerkgebouwen, waaronder altaren en kruiswegstaties. Kenmerkend voor veel Heilig Hartbeelden van het atelier is de bolsegment met een rand van golvende lijnen waarop Jezus staat, wellicht symbool voor de wereldbol omgeven door wolken.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nissen, P. en Swinkels, K. (red.) (2004) Monumenten van Vroomheid: Kruisen kapellen en vrijstaande heiligenbeelden in Limburg. Zutphen: Walburg Pers
  • Hövell tot Westerflier, M.R. van (2001) "Atelier Prof. Joseph M.H. Thissen (1883-1920). Een belangrijk, maar weinig bekend beeldhouwatelier in Roermond", in: De Maasgouw 120 (2001) 2, p. 46-55.