Atelomycterus marmoratus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atelomycterus marmoratus
IUCN-status: Gevoelig[1] (2003)
Koraalkathaai (Atelomycterus marmoratus)
Koraalkathaai (Atelomycterus marmoratus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde:Selachimorpha (Haaien)
Orde:Carcharhiniformes (Grondhaaien)
Familie:Scyliorhinidae (Kathaaien)
Geslacht:Atelomycterus
Soort
Atelomycterus marmoratus
Bennett, 1830
Atelomycterus marmoratus
Afbeeldingen Atelomycterus marmoratus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De koraalkathaai (Atelomycterus marmoratus) is een haai uit de familie van de kathaaien. Deze haaien hebben ogen met een verticale spleet en hebben daardoor een katachtig uiterlijk. Het zijn kleine haaien die niet groter worden dan 70 cm. De koraalkathaai leeft in koraalriffen in tropische zeeën.

Beschrijving[bewerken]

De koraalkathaai heeft als volwassen vis een lengte tussen de 46 en 62 cm. De maximale lengte is 70 cm. Zoals de meeste kleine soorten haaien is deze haai ongevaarlijk voor de mens. De koraalkathaai komt voor in de kustwateren van een de Indische Oceaan en de Grote Oceaan van Bangladesh via Indochina tot aan Japan en van Indonesië tot aan West-Papoea.
Hoewel de soort algemeen wordt genoemd, is er weinig bekend over de ecologie en de voortplantingsbiologie. De koraalkathaai leeft verborgen in holen en spleten van koraalriffen. In het gebied waar deze soort voorkomt bestaat een intensieve, meestal kleinschalige visserij. Hoewel er niet specifiek op de koraalkathaai wordt gevist, dreigt de soort te verdwijnen door aantasting van het leefgebied veroorzaakt door de visserij met dynamiet en de vernietiging van koraalriffen voor bouwactiviteiten.[2] De koraalkathaai staat daarom als gevoelig op de internationale Rode Lijst van de IUCN en nadert zelfs de criteria voor kwetsbare diersoort.[1]
De koraalhaai is een zeer gewilde soort bij aqauriumhouders. De vis kan gehouden kan worden in een middelgroot zeeaquarium (minstens 700 liter, voor volwassen dieren is 1700 liter het beste). Het is een actieve vis die zeer gevarieerd en fraai van kleur is.[3]

Voetnoten[bewerken]

  1. a b (en) Atelomycterus marmoratus op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. White, W.T. 2003. Atelomycterus marmoratus. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.1. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 05 June 2010.
  3. Aquariumdomain Coral catshark

Externe link[bewerken]

  • Fishbase Coral catshark (Atelomycterus marmoratus)